Alles wat je moet weten over vreemdelingenbewaring
25 januari 2021 

Alles wat je moet weten over vreemdelingenbewaring

Jaarlijks komen er duizenden mensen naar Nederland in de hoop zich hier permanent te kunnen vestigen. Om dit mogelijk te maken, dienen zij een asielaanvraag in. Deze aanvraag wordt beoordeeld door de Immigratie- en Naturalisatiedienst, ook wel IND genoemd. Krijg je geen verblijfsvergunning (meer)? Dan moet je het land verlaten. Je kunt in dit geval in vreemdelingenbewaring terechtkomen.

In dit blog lees je meer over vreemdelingenbewaring. Zo beantwoorden we enkele vragen over dit onderwerp, namelijk:

  • Wat is vreemdelingenbewaring?
  • Waarom komt iemand terecht in vreemdelingenbewaring?
  • Hoelang mag iemand in vreemdelingenbewaring blijven?
  • Waar in Nederland vind je detentiecentra voor vreemdelingen?

Krijg je geen verblijfsvergunning (meer), dan moet je het land verlaten. In dit geval kun je ook in vreemdelingenbewaring terechtkomen. Vreemdelingenbewaring moet voorkomen dat je je onttrekt aan je uitzetting. In feite word je vastgehouden om te voorkomen dat je onrechtmatig in Nederland kunt verblijven.

Vreemdelingenbewaring valt onder het bestuursrecht. De wet waar deze vorm van detentie in staat, wordt ook wel de Vreemdelingenwet 2000 genoemd. Deze wet regelt niet alleen de uitzetting van vreemdelingen, maar ook het toezicht, de toelating en de toegang van deze groep.

Als je een asielaanvraag indient bij de IND, kan het voorkomen dat deze geweigerd wordt. Is dit het geval, dan mag je niet langer in Nederland blijven. Om te voorkomen dat je onrechtmatig in Nederland blijft, kun je in vreemdelingenbewaring terechtkomen. Dit is niet bedoeld als bestraffing. Daar komt nog bij dat deze maatregel enkel wordt opgelegd als er geen alternatief is.

Je vindt diverse groepen in vreemdelingenbewaring:

  • Vreemdelingen die illegaal in Nederland zijn, omdat ze geen recht hebben op een verblijfsvergunning. Het kan in dit geval ook gaan om gezinnen met kinderen.
  • Vreemdelingen die illegaal in Nederland zijn, omdat ze nooit een verblijfsvergunning hebben aangevraagd. Ook in dit geval kan het gaan om gezinnen met kinderen.
  • Vreemdelingen die aan de Schengenbuitengrens zijn geweigerd. Dit gebeurt bijvoorbeeld als iemand geen geldig reisdocument heeft.
  • Gezinnen met minderjarige kinderen die aan de grens geweigerd zijn. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen als een gezin geen geldige reisdocumenten kan tonen.

Je kunt maximaal zes maanden in vreemdelingenbewaring blijven. Werk je niet mee aan je vertrek uit Nederland? Dan kan de termijn verlengd worden tot maximaal achttien maanden. Hierna is een vertrek uit Nederland onvermijdelijk.

Er zijn drie detentiecentra voor vreemdelingen in ons land. Het eerste detentiecentrum vind je op Schiphol. In dit detentiecentrum worden vreemdelingen vastgehouden die direct na aankomst op Schiphol een asielverzoek hebben ingediend. Het tweede detentiecentrum vind je in Rotterdam. Hier verblijven enkel alleenstaande mannen. Tot slot is er nog een detentiecentrum voor vreemdelingen in Zeist. Hier worden enkel gezinnen en alleenstaande vrouwen gehuisvest.

Waar je als vreemdeling terechtkomt, is afhankelijk van je persoonlijke situatie. Vraag je direct op het vliegveld asiel aan? Dan kom je altijd in het detentiecentrum op Schiphol. Hierna kun je overgeplaatst worden naar de detentiecentra in Rotterdam of Zeist, afhankelijk van je situatie en reisgezelschap.

Blijf in contact: eMates.nl

Verblijf je in een detentiecentrum voor vreemdelingen of ken je iemand die hier verblijft? Dan hoef je elkaar niet te missen. Met eMates.nl kun je namelijk met elkaar in contact blijven.

Hoe dit werkt? Via eMates.nl stuur je eenvoudig en snel een bericht naar een gedetineerde. Dit bericht wordt direct naar het betreffende detentiecentrum gestuurd. Hier wordt het bericht uitgeprint en naar de gedetineerde gebracht. Vervolgens kan de gedetineerde weer op dit bericht antwoorden. Zo simpel is het!

Met eMates.nl blijf je op een gemakkelijke en laagdrempelige manier met elkaar in contact. En dit maakt het verblijf in een detentiecentrum voor vreemdelingen toch meer draagbaar. Er is zelfs een fotoservice bij eMates.nl, voor het versturen van dierbare foto’s. Wil je je direct inschrijven? Vul het registratieformulier in op eMates.nl.

Contact met eMates?

Heb je een vraag? Stel je vraag gerust door contact met ons op te nemen!

Contact opnemen

Liever direct inschrijven? Meld je nu aan!

Op de website van eMates vind je een kennisbank met tientallen relevante artikelen die antwoord geven op je vragen:

Heb je deze artikelen al gelezen:

Over de schrijver
Reactie plaatsen

null   null  null