Contact per telefoon: bellen in de gevangenis
18 november 2020 

Contact per telefoon: bellen in de gevangenis

Bellen in of naar de gevangenis doe je niet elke dag, maar er kan zich een situatie voordoen waarbij dit nodig is. Misschien zit je vader of moeder in de gevangenis, een ander familielied of een goede vriend.Wie er ook in detentie zit, het is prettig om af en toe te kunnen bellen.

Daarnaast is het soms nodig om belangrijke informatie te bespreken of uit te wisselen. In de wet zijn een aantal regels opgesteld omtrent bellen in de gevangenis. Hoe zit dat precies? We vertellen je er graag meer over.

Er zijn allerlei redenen te bedenken waarom je met een gedetineerde belt. Misschien gaat het wel om een dierbaar familielid of je eigen partner. Dan is het logisch dat je zijn of haar stem wilt horen. Verder wil je misschien belangrijke zaken bespreken en heb je dus een goede reden om de desbetreffende gevangene te spreken.

Wellicht wil je zaken bespreken over de opvoeding of school van je kinderen. Daarnaast kan er ook iemand in de familie overleden zijn en dan wil je dit vanzelfsprekend persoonlijk vertellen.

In de Nederlandse wet zijn een aantal regels vastgelegd over hoe en wanneer gevangenen kunnen bellen. Daarom is er in iedere gevangenis een telefoon aanwezig. Omdat een gedetineerde niet over een eigen telefoon of computer beschikt, mag hij alleen gebruikmaken van de daarvoor bestemde telefoon. De regels omtrent het gebruik van deze telefoon staan in het huishoudelijk reglement van de gevangenis.

Let wel: je kunt als buitenstaander niet zomaar bellen met een gevangene. Telefonisch contact komt tot stand wanneer de gedetineerde hier het initiatief toe neemt. Wil je zelf bellen met een gedetineerde dan moet je de gevangene een brief of een bericht via eMates sturen met een verzoek om je te bellen.

Bellen met gevangene in gevangenis

Een gevangene mag minimaal eenmaal per week 10 minuten bellen met iemand buiten de gevangenis. Dit vindt plaats op initiatief van de gevangene. Bellen kan alleen op afspraak en conform de regels van de gevangenis. Bellen doet een gedetineerde met een speciale gevangenistelefoon. Ook kan een gevangene op afspraak worden gebeld door een persoon die zelf niet in de gevangenis zit.

Kosten voor het bellen vanuit of naar de gevangenis komen in principe voor rekening van de beller, tenzij een gevangenisdirecteur anders beslist. Dit kan bijvoorbeeld van toepassing zijn als het een gedetineerde ontbreekt aan voldoende financiële middelen.

Ook kan een gevangene gebruikmaken van een zogenaamde terugbeldienst. Dit houdt in dat de kosten van het telefoongesprek worden betaald door de persoon die de gedetineerde belt.

Wat eMates voor jou kan doen

Telefoon, post en bezoek waren eerst de enige mogelijkheid voor gevangenen om contact te hebben met de buitenwereld. Omdat een gedetineerde niet over een eigen computer of telefoon beschikt is het onmogelijk om te e-mailen.

Met eMates behoort dit probleem tot de verleden tijd, want eMates maakt het mogelijk om e-mails te versturen vanuit en naar iedere gevangenis in Nederland. Inschrijven is gratis, je betaalt alleen een klein bedrag voor het opstellen en verzenden van een digitaal bericht. E-mails worden geprint en bezorgd bij de desbetreffende gedetineerde.

Schrijf je in voor eMates

Wil jij makkelijk en snel in contact komen met iemand die in de gevangenis zit? Schrijf je hier in voor eMates en activeer direct je account. Zo weet je zeker dat al je berichten aankomen!

Contact met eMates?

Heb je een vraag? Stel je vraag gerust door contact met ons op te nemen!

Contact opnemen

Liever direct inschrijven? Meld je nu aan!

Op de website van eMates vind je een kennisbank met tientallen relevante artikelen die antwoord geven op je vragen:

Heb je deze artikelen al gelezen:

Over de schrijver
Reactie plaatsen

null   null  null