Een brief sturen naar een gevangene

Ieder maand ontvangen al 4.500 gedetineerden berichten van het thuisfront

eMates is de online communicatieservice waarmee je eenvoudig en snel e-mailberichten ontvangt in de bajes. Elke maand maken ruim 4.500 gedetineerden gebruik van eMates: zij ontvangen bij elkaar zo’n 14.000 berichten van familie en bekenden.

 

eMates is actief in alle penitentiaire inrichtingen in Nederland, en de detentiecentra Rotterdam en Zeist. Het verzenden en ontvangen van e-mails gaat niet alleen veel sneller dan de post, het is ook nog eens goedkoper. Mailen via eMates kost slechts € 0,45 per bericht. Een postzegel voor een normale brief via de post kost tegenwoordig al € 0,96.

Medewerkers in de penitentiaire inrichtingen printen de verzonden e-mailberichten uit en stoppen ze in een envelop. Dezelfde dag  ̶ of uiterlijk de eerstvolgende werkdag  ̶ belandt het bericht bij de geadresseerde op de afdeling.

Kaartjes sturen naar een gevangene: hoe werkt dat?

Eenvoudig en snel
Online communicatieplatform eMates helpt gedetineerden in contact te blijven met hun relaties tijdens detentie. eMates-oprichter Job Joris Arnold: “In mijn vorige werkkring, als directeur van BONJO, de belangenorganisatie voor vrijwillige hulp aan gedetineerden en uitgever van de bekende bajeskrant, heb ik ervaren hoe belangrijk het is voor gedetineerden om een netwerk van familie en vrienden te hebben tijdens detentie. eMates wil dit contact zo snel en zo eenvoudig mogelijk laten verlopen. De kans dat mensen met een netwerk opnieuw in de bak belanden is tot zes keer lager dan voor ex-gedetineerden die niemand hebben om op terug te vallen wanneer ze buiten staan. Onze service dient dus een belangrijk maatschappelijk doel.”

Contact met thuis
Gebruikers van eMates zijn tevreden over de snelle service. Ex-gedetineerde Edwin heeft al zijn berichten bewaard, een flinke stapel: “Wanneer er belangrijke dingen waren die ik moest weten over thuis of gewoon alledaagse dingetjes, kreeg ik dat gelijk te horen. Foto’s van de kinderen die me misten, selfies van vrienden uit de kroeg, van alles eigenlijk. Het is makkelijk en snel. Met de post duurt het al gauw een of twee dagen langer en is het veel minder spontaan. Ik keek tijdens mijn detentie echt uit naar alle berichten en foto’s van mijn kinderen en familie!”

Wil jij dit ook?