Het huis van bewaring is een term die vaak voorkomt. Toch weet lang niet iedereen wat dit precies inhoudt en hoe je hier terecht kunt komen. Wij leggen je uit wat het huis van bewaring is en hoe dit werkt!
Hoe kom je terecht in het huis van bewaring?
Het kan zijn dat je nog niet veroordeeld bent voor een misdrijf, terwijl je hier wel verdacht van wordt. In sommige van deze gevallen kan het zijn dat je dan wel in hechtenis wordt genomen. Gedetineerden die worden verdacht van een misdrijf en in hechtenis zijn genomen komen in het huis van bewaring terecht.
Het is dan ook niet de bedoeling dat je de hele straf hier uit zult zitten. Pas als je wordt veroordeeld door een rechter zit je de rest van je straf uit in een gevangenis.
Wat is het huis van bewaring?
Er zijn een hoop overeenkomsten tussen het huis van bewaring en een gevangenis. Beide dingen hebben te maken met straffend die je in Nederland krijgt voor bepaalde vergrijpen. Je vrijheid wordt in zowel het huis van bewaring als de gevangenis afgenomen. Toch verschillen deze twee wel degelijk van elkaar. Zoals eerder aangegeven zit je in een huis van bewaring ter afwachting van je rechtszaak. Op het moment dat jouw uitspraak is geweest zul je worden overgeplaatst naar een normale gevangenis.
In het huis van bewaring zitten gedetineerden samen met andere verdachten in hetzelfde complex. Zo is de kans groot dat er gedetineerden zitten die wachten op een kleine straf – zoals heling – of voor ernstigere zaken zoals geweldpleging en het dealen van drugs. Het kan ook zijn dat je wordt vrijgesproken, nadat je in het huis van bewaring hebt gezeten. Of dat je veroordeeld wordt voor een gevangenisstraf die je al hebt uitgezeten in afwachting van je rechtszaak.
Straf uitzitten voor het niet betalen van een boete
In een dergelijk geval heb je dus wel je hele gevangenisstraf uitgezeten in het huis van bewaring. Het huis van bewaring wordt daarnaast gebruikt voor mensen die een straf uitzitten vanwege het niet betalen van een boete. Ook verblijven hier tbs veroordeelden die wachten op een plek op deze afdeling.
Door de grote verscheidenheid aan delicten is het regime bij het huis van bewaring strenger dan in de gevangenis. Een gevangenis is een plek waar gedetineerden over het algemeen een langere tijd verblijven. Er kan in een gevangenis dan ook meer worden gestuurd op gedragsverbetering die te belonen is met het geven van vrijheden.
Hoe leg je contact met iemand in het huis van bewaring?
Omdat het huis van bewaring geen open boek is, kan het zijn dat het leggen van contact als erg lastig wordt ervaren. Er wordt weinig vrijgegeven aan informatie en je moet de officiële kanalen bewandelen om hierachter te komen. Deze kanalen kunnen erg veel tijd in beslag nemen. Erg lastig op het moment dat je niet van tevoren afspraken hebt kunnen maken.
Hoe kan eMates je hierbij helpen?
Via eMates kun je in plaats van het registratienummer ook de geboortedatum invullen om zo sneller contact te kunnen leggen. Bij ons platform kun je een gratis account aanmaken om te kijken hoe het werkt. Je hebt hier alleen een e-mailadres voor nodig. Nadat je registratie compleet is kun je gebruikmaken van ons platform. Het kost slechts €0,45 per bericht, waarna je ongeveer 500 woorden razendsnel naar elk huis van bewaring in Nederland kunt sturen.
De diensten van eMates:
Gerelateerde informatie
Op de website van eMates vind je een kennisbank met tientallen relevante artikelen die antwoord geven op je vragen:
Heb je deze artikelen al gelezen:
- Hoe kom ik in contact met iemand in de gevangenis of een huis van bewaring?
- Hoe vaak mag je op bezoek bij een gevangene of gedetineerde?
- Foto’s sturen naar gevangenen: hoe doe je dat?
Contact met eMates?
Heb je een vraag? Stel je vraag gerust door contact met ons op te nemen!
Liever direct inschrijven? Meld je nu aan!