Hebben gedetineerden of gevangenen een computer?
18 november 2020 

Hebben gedetineerden of gevangenen een computer?

Mag een gedetineerde e-mailen vanuit de gevangenis? En mag een gevangene een computer met internet gebruiken, zodat hij of zij jouw e-mail kan lezen? Het zijn vragen die vaak worden gesteld door mensen waarvan een vriend(in) of familielid in de gevangenis zit. Hoe houd je contact met jouw dierbare? En hoe onderhoudt een gevangene contact met de buitenwereld? In dit artikel leggen we je dat uit.

Wel contact via brieven en telefoon, maar geen e-mail

Wanneer je contact zoekt met familie of vrienden in de buitenwereld ben je als gedetineerde vooral aangewezen op de traditionele middelen van communicatie zoals een brief of een telefoongesprek, want e-mailen is absoluut niet toegestaan.

Je moet als gevangene ook zelf aan hen doorgeven in welke gevangenis je zit. Gevangenissen zelf mogen om reden van privacy namelijk geen adressen doorgeven. Datzelfde geldt ook voor de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI).

Mag een gevangene gebruikmaken van een computer met internet?

Privégebruik van een computer of smartphone met internet is te allen tijde verboden voor een gedetineerde. Dat maakt het dus niet alleen onmogelijk om op het web te surfen, maar ook om een e-mail te verzenden of te ontvangen. In sommige gevallen mag je als gedetineerde een computer en internet gebruiken wanneer je een opleiding volgt in het kader van re-integratie.

Gevangenissen hebben hiervoor speciale re-integratiecentra ingericht waar je beperkt gebruik kunt maken van een computer. Deze pc’s zijn zo ingesteld dat je alleen kunt surfen naar een aantal door de directie goedgekeurde websites. Soms mogen gedetineerden zo’n begrensde pc ook in de cel gebruiken voor educatieve doeleinden.

Hebben gedetineerden een computer?

Wat kun je doen als je toch wilt e-mailen met een gevangene?

Heb je als familie en vrienden dan geen enkele mogelijkheid om te e-mailen met iemand die in de gevangenis zit? Het antwoord op deze vraag is: ja die mogelijkheid is er! Sinds 2007 biedt eMates familie en vrienden aanvullende mogelijkheden om contact met gedetineerden te onderhouden. Dankzij onze service is dat een stuk eenvoudiger en sneller dan voorheen.

Berichten die je stuurt worden vaak nog dezelfde dag bij jouw vriend(in) of familie in de penitentiaire inrichting (PI) afgeleverd. Daarbij worden uiteraard alle veiligheidsvoorschriften voor communicatie met gevangenen in acht genomen. Zo ben je dus niet langer alleen maar aangewezen op post, telefoon of een bezoek. eMates is overigens niet alleen beschikbaar in Nederland, maar ook in Groot-Brittannië, Australië en Zuid-Afrika.

Waar kan eMates je bij helpen?

Om gebruik te maken van eMates moet je eerst een account aanmaken. Dat is heel eenvoudig en heb je binnen een paar minuten voor elkaar. Daarna kun je berichten gaan versturen. Binnen het platform van eMates schrijf je een e-mail. Wij zorgen er vervolgens voor dat je bericht versleuteld wordt doorgestuurd naar de gevangenis of het huis van bewaring waar jouw vriend of familielid zich bevindt.

Hier wordt jouw e-mail geprint, in een envelop gedaan en bezorgd. Onze antwoordservice, die momenteel beschikbaar is in 10 van de 29 inrichtingen, maakt het bovendien mogelijk om een antwoordvel mee te sturen. Zo kan de persoon die jouw e-mail ontvangt direct iets aan je terugschrijven.

Van dit met de hand geschreven bericht maakt de PI een scan die vervolgens aan jou wordt toegestuurd. Zo kun je het bericht binnen het systeem van eMates lezen. Ook is het mogelijk om aan je e-mail foto’s toe te voegen. Hiervoor maak je gebruik van onze unieke fotoservice!

Contact met eMates?

Heb je een vraag? Stel je vraag gerust door contact met ons op te nemen!

Contact opnemen

Liever direct inschrijven? Meld je nu aan!

Gerelateerde informatie

Op de website van eMates vind je een kennisbank met tientallen relevante artikelen die antwoord geven op je vragen:

Heb je deze artikelen al gelezen:

Over de schrijver
Reactie plaatsen

null   null  null