Hoe vaak mag je op bezoek bij een gevangene of gedetineerde?
20 oktober 2020 

Hoe vaak mag je op bezoek bij een gevangene of gedetineerde?

Wanneer een dierbare gedetineerd is, brengt dat veel gemis met zich mee. Je wilt elkaar kunnen zien en spreken, maar hoe doe je dat precies? De wereld van detentie is ingewikkeld en kent talloze regels. Hier lees je hoe vaak je een gevangene mag bezoeken en op welke manieren je contact met elkaar kunt onderhouden.

Iedere gevangene in Nederland heeft recht op minstens één uur bezoek per week. Dit bezoek vindt plaats op vaste tijden, dus het is niet mogelijk om de gevangenis op iedere dag van de week te bezoeken. In sommige gevangenissen geldt een ruimer beleid, waarbij de gevangene meerdere keren per week bezoekers kan ontvangen of langere bezoekuren heeft. Hoe vaak en hoe lang je een gedetineerde kunt bezoeken is dus voor een groot deel afhankelijk van de regelgeving in de gevangenis.

Op de site van de Dienst Justitiële Inrichtingen vind je alle recente informatie over de bezoekregels.

Op bezoek gaan in de gevangenis kan niet zomaar, je moet namelijk aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet je jezelf vooraf als bezoeker aanmelden. Zo kom je in het systeem van de gevangenis te staan en weet je dat je goedgekeurd bent voor het bezoekuur. Meld je je vooraf niet aan? Dan sta je niet op de lijst met geregistreerde bezoekers en wordt toegang geweigerd. Regel dit dus altijd voordat je naar de gevangenis reist.

Kinderen tot 12 jaar oud mogen niet zonder begeleiding mee naar binnen. Wil je een dierbare bezoeken in een Extra Beveiligde Inrichting (EBI)? Dan hebben kinderen tot 16 jaar een begeleider nodig. Daarnaast is iedereen vanaf 14 jaar verplicht om zichzelf te legitimeren bij binnenkomst. Neem dus je identiteitskaart, rijbewijs of paspoort mee. Je bagage wordt bovendien gecontroleerd op verboden spullen.

Hoe vaak bezoek gedetineerde of gevangene

Naast de gebruikelijke bezoekuren zijn er gelukkig nog meer manieren om met elkaar in contact te blijven. Zo heeft iedere gedetineerde recht op minstens tien belminuten per week, zodat hij of zij toch even de stem van een dierbare kan horen. De instelling bepaalt waar en wanneer er gebeld mag worden, dus de exacte tijden verschillen per gevangenis.

Daarnaast is ook briefcontact mogelijk. Gevangenen kunnen een onbeperkt aantal poststukken ontvangen, zoals brieven en ansichtkaarten. Verstuur de post naar de juiste instelling en zet de volledige naam en het registratienummer van de gevangene op de envelop. Gedetineerden kunnen ook onbeperkt post versturen, dus ze hebben de mogelijkheid om te antwoorden.

Waar kan eMates je bij helpen?

Helaas zijn de mogelijkheden om gevangenen te bezoeken beperkt. Ben je op zoek naar een snellere en makkelijke manier om in contact te blijven met een vriend, familielid of partner in de gevangenis? Dan kan eMates helpen. Wij verzorgen namelijk digitaal contact tussen gedetineerden en dierbaren buiten de gevangenis.

Het is simpel, je verstuurt gewoon een leuk bericht via de server van eMates. Deze berichten worden vervolgens binnen 24 uur doorgestuurd naar de juiste gevangenis, waar ze worden geprint en uitgedeeld aan de gedetineerde. Het is niet alleen mogelijk om berichten te sturen, want bij eMates hebben we ook een fotoservice. Wil je ook antwoord ontvangen via eMates? Maak dan meteen gebruik van de antwoordservice. Zo ontvangt de gevangene een handig antwoordformulier dat vervolgens gescand wordt en via eMates in jouw inbox belandt.

Het grote voordeel van eMates is dat het snel, makkelijk en overzichtelijk is. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden en wil je graag een bericht sturen naar een belangrijk persoon in de gevangenis? Schrijf je dan in voor eMates en ontdek het gemak.

Op de website van eMates vind je een kennisbank met tientallen relevante artikelen die antwoord geven op je vragen:

Heb je deze artikelen al gelezen:

Contact met eMates?

Heb je een vraag? Stel je vraag gerust door contact met ons op te nemen!

Contact opnemen

Liever direct inschrijven? Meld je nu aan!

Over de schrijver
Reactie plaatsen

null   null  null