Mag je in de gevangenis gebruikmaken van social media?
18 december 2020 

Mag je in de gevangenis gebruikmaken van social media?

Social media kunnen we vandaag niet meer om heen, maar mag je in de gevangenis eigenlijk ook gebruikmaken van social media? Er zijn allerlei redenen waarom een gevangene dit wil, maar het is belangrijk om te weten wat de regels en richtlijnen zijn. Hoe zit dat en welke rol speelt eMates in dit verhaal?

Waarom wil je als gevangene op social media?

Je kunt je misschien goed voorstellen waarom een gedetineerde graag gebruik wil maken van social media. Verveling slaat in de gevangenis al snel toe en dus is er behoefte aan social media kanalen zoals Facebook, Instagram en LinkedIn. Daarnaast heeft ook een gevangene drang naar contact met de buitenwereld, bijvoorbeeld om te weten hoe het met familie en vrienden is.

Mag je op internet in de gevangenis?

Het is beleid dat gedetineerden in de gevangenis geen gebruikmaken van internet, tenzij dit noodzakelijk is voor bijvoorbeeld re-integratie of onderwijs. Dit beleid maakt het voor gevangenen onmogelijk om een account te maken en actief te zijn op social media zoals Facebook en Instagram.

Zie ook: Hebben gedetineerden of gevangenen een computer?

Mag je een telefoon hebben in de gevangenis?

Iedere gedetineerde mag contact houden met de buitenwereld, bijvoorbeeld per post of via de telefoon. In de gevangenis wordt gebruikgemaakt van een beveiligde telefoon. Wel zijn bepaalde nummers afgesloten en mogen ze de telefoon niet onbeperkt gebruiken. Daarnaast moeten gedetineerden er rekening mee houden dat ieder telefoongesprek kan worden opgenomen of afgeluisterd. Intussen zijn er in een aantal gevangenissen ook cellen met een eigen telefoon. Deze nieuwe proef wordt de komende jaren verder uitgerold.

Mag je een telefoon hebben in de gevangenis?

Conclusie: mag social media wel of niet?

Het gebruik van social media in de gevangenis is dus niet toegestaan. Gevangenen mogen niet op internet, tenzij dit noodzakelijk is voor re-integratie of onderwijs. Social media valt daar helaas buiten. Gelukkig is er wel een andere manier voor gevangenen en betrokkenen om met elkaar in contact te komen, namelijk via eMates. Dit programma is er speciaal voor contact tussen gevangenen en betrokkenen.

Ontdek de meerwaarde van eMates

Met behulp van eMates is het voor mensen buiten de gevangenis mogelijk om te mailen met gedetineerden. Berichten worden verstuurd vanuit een eigen account en in de postkamer van de gevangenis uitgeprint, in enveloppen gestopt en afgegeven bij de gevangene voor wie het is bedoeld. Daarnaast is het via eMates een optie om gebruik te maken van de Fotoservice.

Hiermee kunnen foto’s, afbeeldingen of tekeningen als bijlage worden toegevoegd. Tot slot is er de Antwoordservice waarbij je een antwoordvel meestuurt zodat hij/zij een reactie kan terugsturen. Je ontvangt een bericht in je eMates-account zodra een gevangene heeft geantwoord op jouw bericht.

Schrijf je nu in voor eMates

Wil je op een snelle en efficiënte manier contact met een dierbaar persoon in de gevangenis? Dit realiseer je door hier een account aan te maken op eMates. Je hoeft er zelf de deur niet voor uit, want al het berichtverkeer verloopt digitaal. Kortom: maak handig gebruik van eMates en kies voor laagdrempelig contact met een familielid of vriend(in).

Contact met eMates?

Heb je een vraag? Stel je vraag gerust door contact met ons op te nemen!

Contact opnemen

Liever direct inschrijven? Meld je nu aan!

Gerelateerde informatie

Op de website van eMates vind je een kennisbank met tientallen relevante artikelen die antwoord geven op je vragen:

Heb je deze artikelen al gelezen:

Over de schrijver
Reactie plaatsen

null   null  null