Wat is de bajes?

Wat is de bajes?

Heb je een uitspraak ontvangen en te horen gekregen dat je naar de gevangenis moet? Of heb je een familielid, partner of vriend die de gevangenis in moet? In de volksmond noemen we de gevangenis ook wel de bajes. Daar kom je in terecht als je een gevangenisstraf opgelegd hebt gekregen.

In basis betekent dit dat je in een NBI terechtkomt, wat staat voor Normaal Beveiligde Inrichting. Dat is wat anders dan een huis van bewaring waar je ook gevangen kunt zitten. Wij leggen je hier uit wat precies het verschil is en wat de mogelijkheden zijn om contact te hebben met je partner, familie en vrienden buiten de bajes.

Verschil tussen de bajes en het huis van bewaring?

Het verschil is dat het huis van bewaring een inrichting is waar je komt te zitten als je nog verdachte bent van het plegen van een misdrijf. Je zit dan nog in voorlopige hechtenis, omdat er nog geen straf is uitgesproken. Je blijft in het huis van bewaring tot er een uitspraak is. Daarna kom je in de gevangenis - ofwel de bajes - als er geoordeeld is dat je schuldig bent.

Wanneer komt iemand in de bajes?

Je komt in de bajes ofwel gevangenis als je veroordeeld bent tot het ondergaan van een gevangenisstraf. Zat je tot die tijd in het huis van bewaring, dan word je overgebracht naar een gevangenis. Dat heet ook wel een penitentiaire inrichting. Het is ook mogelijk dat je op vrije voeten bent geweest tot de strafzaak is behandeld. Dan kom je rechtstreeks in de bajes terecht en niet in een huis van bewaring.

Contact met mensen in de bajes

Als gedetineerde heb je contact met mensen in de bajes die daar net als jij geplaatst zijn. Het is echter belangrijk om te weten dat je als gedetineerde ook contact met mensen buiten de bajes mag hebben. Bijvoorbeeld met familie, partner of vrienden.

Tijdens het eerste deel van je gevangenisstraf mag je op meerdere manieren contact hebben. Zo heb je in de bajes recht op bezoek en mag je bellen en brieven schrijven. Er gelden voor het ontvangen van bezoek en bellen verschillende regels. Zo is het bezoek beperkt.

Zie ook: Hoe vaak mag je op bezoek bij een gevangene of gedetineerde?

Waar kan eMates je bij helpen?

eMates helpt je graag bij het onderhouden van contact. Je partner, vrienden en familie kunnen, net als jij, gebruik maken van onze e-mailservice. Zo stuurt je partner bijvoorbeeld een e-mail via onze service naar de bajes waar je zit. Daar print een medewerker de mail en geeft die aan jou.

Je kunt dan een brief terugschrijven. Het is ook mogelijk dat een e-mail met antwoordservice aan jou verstuurd wordt. Dan kun je terugschrijven en scant de medewerker de brief om deze vervolgens per e-mail te verzenden. De antwoordservice is overigens niet in iedere bajes beschikbaar. Verder bestaat de mogelijkheid om per e-mail in de bijlage ook foto’s, tekeningen en afbeeldingen te versturen. Die krijg jij dan ook geprint in je cel te zien.

Maak gebruik van de snelste manier van contact leggen met een familielid, partner of vriend in de bajes. Schrijf je direct in bij eMates.

Gerelateerde informatie

Op de website van eMates vind je een kennisbank met tientallen relevante artikelen die antwoord geven op je vragen: Heb je deze artikelen al gelezen:

Contact met eMates?

Heb je een vraag? Stel je vraag gerust door contact met ons op te nemen!

Contact opnemen

Liever direct inschrijven? Meld je nu aan!