Wat is een Beperkte Beveiligde Inrichting?

Wat is een beperkte beveiligde inrichting (BBI)?

Een beperkte beveiligde inrichting is een gevangenis waar gedetineerden zitten aan wie eens per vier weken een weekendverlof wordt toegekend. Een andere benaming voor een beperkte beveiligde inrichting is een half open kamp. Hoe werkt dit systeem?

Gedetineerden hebben de gelegenheid om vrijdag aan het einde van de dag te vertrekken. Aan het einde van het weekend, zondag aan het einde van de middag, worden de gedetineerden terug verwacht. Niet iedereen kan gebruikmaken van dit systeem. Er zijn namelijk bepaalde criteria waaraan een gedetineerde moet voldoen.

Voldoet de gedetineerde aan alle criteria, dan kan deze maximaal achttien maanden voor het einde van de hechtenis in een beperkte beveiligde inrichting geplaatst worden.

BBI en detentiefasering?

Op het moment dat een gedetineerde in de gevangenis terecht komt doorloopt hij verschillende stappen voordat hij vrij komt. Afhankelijk van het gedrag van de gedetineerde krijg hij/zij steeds meer vrijheden. De vrijheid die je hebt is bepalend voor de plek waar een gevangene vasthouden wordt. In volgorde zien deze stappen er zo uit:
Zoals je ziet is de BBI de derde stap in dit proces.

Hoe kun je in contact komen met een gedetineerde?

Heb jij een familielid of vriend(in) in een beperkte beveiligde inrichting dan ben je blij dat hij/zij in het weekend met verlof gaat. Zo heb je de gelegenheid om elkaar te zien en te spreken. De vraag is alleen hoe je contact hebt op de dagen dat hij/zij vast zit. Je kunt:Al deze vormen kennen uiteraard voorwaarden. Het gaat immers nog steeds om een beveiligde inrichting waar gedetineerde hun straf uitzitten. Het hebben van contact met de buitenwereld is niet verboden, maar er gelden wel strenge richtlijnen. Naast de genoemde vormen van contact bestaat er ook de mogelijkheid om contact te hebben via het emailsysteem van eMates

Hoe helpt eMates?

 Met eMates kun je e-mailen met een gedetineerde. Gedetineerde hebben natuurlijk niet de mogelijkheid om te bellen met een mobiele telefoon. Er is wel een algemene telefoon aanwezig, maar hiervoor moet een gedetineerde zelf een belkaart aanschaffen. Hieraan zijn weer kosten verbonden die na een tijdje erg hoog kunnen oplopen.

En jij hebt als familielid niet de optie om vanuit jouw huis te bellen om een gevangene te spreken. eMates is daarom de simpelste vorm om in contact te blijven met een gedetineerde. Er is wel de mogelijkheid om per post brieven te sturen, maar de levertijden zijn veel langer dan die van eMates.

 eMates maakt het mogelijk voor jou om te e-mailen, maar dit houdt niet in dat een gedetineerde weer terug kan e-mailen. Je kunt er wel voor zorgen dat er naast jouw e-mailbericht ook een blanco vel wordt toegestuurd naar de gedetineerde. Deze optie moet je wel duidelijke aangeven. Op het blanco vel kan de gedetineerde dan weer antwoorden op jouw bericht.

Wat zijn de regels voor e-mailen met een gedetineerde?

Voor het e-mailen gelden zoals eerder aangegeven bepaalde regels. Je hebt de gelegenheid om foto’s, afbeeldingen en tekeningen te verzenden naar een gedetineerde. Dit kan door het te sturen als individueel poststuk of als bijlage bij een e-mail.

Voorwaarde is wel dat er geen (seksueel) expliciet materiaal gestuurd mag worden. Afbeeldingen waarop (vuur)wapens, drugs of logo’s van motorclubs staan worden afgewezen.

Welke kosten zijn verbonden aan het gebruik van eMates?

Voor het versturen van e-mailberichten naar een gedetineerde is het een vereiste om ingeschreven te staan op www.eMates.nl. Ook moet je hiervoor een registratienummer hebben. Een e-mailbericht van maximaal 2.500 karakters zal je € 0,45 kosten.

Voor elke afbeelding die je meestuurt betaal je € 0,30. Je kunt maximaal vier foto’s als bijlage verzenden. Dit moeten wel allemaal .jpeg bestanden zijn.

Wat is de werkwijze van eMates?

eMates is een berichtendienst die het voor familieleden en vrienden mogelijk maakt om contact te onderhouden met een gedetineerde. Dit kun je doen door e-mailberichten te verzenden. eMates werkt erg snel. De gedetineerde zal dezelfde dag of uiterlijk de daaropvolgende werkdag jouw e-mail ontvangen.

Ook het antwoord van de gedetineerde op de blanco vellen (mits jij ervoor hebt gekozen), worden snel verwerkt. Elke dag worden deze antwoordvellen gescand en geplaatst in het systeem van eMates. Op eMates.nl kun deze scans tegenkomen in jouw inbox. Jij hebt zelf hele lage kosten voor het gebruik van deze dienst.

De gedetineerde zelf hoeft helemaal niets te betalen. eMates maakt dit mogelijk voor familieleden van gedetineerde in een beperkte beveiligde inrichting, maar zeker ook voor hen die zich bevinden in andere inrichtingen.

Gerelateerde informatie

Op de website van eMates vind je een kennisbank met tientallen relevante artikelen die antwoord geven op je vragen: Heb je deze artikelen al gelezen:

Contact met eMates?

Heb je een vraag? Stel je vraag gerust door contact met ons op te nemen!

Contact opnemen

Liever direct inschrijven? Meld je nu aan!