Wat is een detentiecentrum

Wat is een detentiecentrum?

Wanneer iemand die je kent naar een detentiecentrum gebracht wordt, is het belangrijk om te weten wat er precies speelt. Wat zijn detentiecentra en welke verschillende soorten zijn er in Nederland te vinden? Hier lees je wat een detentiecentrum precies is en hoe je contact houdt met een gedetineerde.

Wat is een detentiecentrum?

Een detentiecentrum is een tijdelijk huis van bewaring. Het is dus een plek waar personen voor korte tijd vastgehouden worden. De gedetineerden zijn bovendien nog niet veroordeeld en wachten een uitspraak over hun zaak af.

Vaak zijn de voorzieningen in een detentiecentrum anders dan in een normale gevangenis. Zo is het vaak mogelijk om hele gezinnen met elkaar te laten verblijven, zodat ouders en kinderen niet van elkaar gescheiden worden.

Soorten detentiecentra

Detentiecentra worden niet gebruikt voor Nederlandse verdachten die hun strafzaak af moeten wachten. Zij verblijven namelijk in een huis van bewaring. Detentiecentra zijn bedoeld voor hele specifieke groepen, namelijk drugskoeriers uit het buitenland en vluchtelingen die illegaal in Nederland verblijven. Er zijn daarom twee soorten detentiecentra in Nederland.

Strafrecht

Detentiecentra die gespecialiseerd zijn in strafrecht zijn voornamelijk bedoeld voor drugssmokkelaars. Het eerste detentiecentrum van Nederland werd opgericht om bolletjesslikkers op Schiphol te kunnen arresteren en vasthouden. Inmiddels zijn er meerdere detentiecentra in Nederland.

Vaak worden drugskoeriers op de luchthaven onderschept, waar ze eerst in het Justitieel Complex Schiphol bewaard worden. Vervolgens worden ze naar een van de andere strafrecht detentiecentra overgeplaatst.

Wat is een detentiecentrum?

Vreemdelingen

Wanneer iemand illegaal in Nederland verblijft, heeft diegene geen verblijfsvergunning. Deze personen leven meestal helemaal onder de radar en zijn niet bekend bij de overheid. Wanneer ze worden opgespoord, kunnen ze worden gearresteerd en bewaard worden in een detentiecentrum voor vreemdelingen.

Vervolgens verblijven ze in het detentiecentrum tot helemaal duidelijk is wie ze zijn en waar ze vandaan komen. De overheid zorgt vervolgens voor de juiste reispapieren, waarna de vreemdelingen op het vliegtuig naar hun land van herkomst worden gezet. In de tussentijd mogen ze het detentiecentrum niet verlaten.

Contact met iemand in een detentiecentrum

Gedetineerden in een detentiecentrum mogen gewoon bezoek ontvangen. Er zijn vaste bezoekuren waar de gedetineerde minstens één uur per week gebruik van mag maken. Alle bezoekers moeten zich vooraf registreren en het is verplicht om je te legitimeren aan de deur. Neem dus een paspoort, identiteitsbewijs of rijbewijs mee.

Het is gelukkig ook mogelijk om elkaar buiten de bezoekuren te spreken. Alle gedetineerden hebben namelijk recht op minstens tien belminuten per week. Je kunt elkaar dus bellen, maar meestal wel op vaste tijden. Daarnaast is het schrijven van brieven ook mogelijk. De gedetineerde mag altijd post ontvangen en verzenden, maar de post kan wel gecontroleerd worden door medewerkers.

Digitaal contact via eMates

Vind je het handiger om digitaal contact met een dierbare te hebben? Ook dat is mogelijk wanneer hij of zij in een detentiecentrum wordt vastgehouden. Bij eMates maken we het mogelijk om met gedetineerden te e-mailen. Je verstuurt je bericht gewoon via ons systeem, waarna wij de e-mail binnen 24 uur doorsturen naar het detentiecentrum. Hier wordt de e-mail geprint en afgeleverd bij de gedetineerde.

We bieden extra diensten aan om nog meer uit het e-mailcontact te halen. Zo hebben we een antwoordservice. De gedetineerde ontvangt in dat geval een antwoordformulier, waardoor jullie gemakkelijk heen en weer kunnen e-mailen. Wil je graag een foto aan je bericht toevoegen? Maak dan gebruik van de fotoservice van eMates.

Gerelateerde informatie

Op de website van eMates vind je een kennisbank met tientallen relevante artikelen die antwoord geven op je vragen: Heb je deze artikelen al gelezen:

Contact met eMates?

Heb je een vraag? Stel je vraag gerust door contact met ons op te nemen!

Contact opnemen

Liever direct inschrijven? Meld je nu aan!