Wat is detentiefasering en hoe werkt dit?

Wat is detentiefasering en hoe werkt dit?

Wat is detentiefasering en hoe werkt dit? Heb je van de rechter te horen gekregen dat je naar de gevangenis moet? Of heb je familie of vrienden in de gevangenis en vraag jij je af hoe het proces van detentie werkt. In welke positie je ook zit: er breekt een spannende tijd aan en je wilt graag weten waar je aan toe bent.

In Nederland is er voor gevangenen een detentiefasering van toepassing. Deze fasering zorgt ervoor dat je goed bent voorbereid om na je gevangenisstraf weer in de maatschappij terug te keren.

Detentiefasering is dan ook gekoppeld aan het doorlopen van verschillende regimes met steeds meer vrijheden. In stappen verloopt dit van een NBI naar het penitentiair programma. We leggen je uit hoe dit werkt.

Wat is detentiefasering?

Als je bent veroordeeld tot het uitzitten van een gevangenisstraf is detentiefasering doorgaans van toepassing. Dit houdt in dat je als gevangene meer vrijheden krijgt naarmate de tijd vordert.

Denk daarbij aan weekendverlof of aan het werk gaan buiten de inrichting in de laatste fase. Aan het einde van detentiefasering kom je in het Penitentiair Programma terecht. Dan verblijf je buiten op een verlofadres. Strikt genomen zijn er verschillende fasen die aan een bepaald regime en verblijf gekoppeld zijn.

Welke fasen zijn er in detentiefasering en wat houden ze in?

Detentiefasering kent in Nederland de volgende stappen.

Stap 1: Huis van bewaring

Het kan zijn dat je nog niet veroordeeld bent voor een misdrijf, terwijl je hier wel verdacht van wordt. In sommige van deze gevallen kan het zijn dat je dan wel in hechtenis wordt genomen. Gedetineerden die worden verdacht van een misdrijf en in hechtenis zijn genomen komen in het huis van bewaring terecht.

Zie ook: Wat is het huis van bewaring?

Stap 2: NBBI

De eerste fase heeft betrekking op je verblijf in een NBI. Dat is een normaal beveiligde inrichting, ofwel de gewone gevangenis.

Stap 3: BBI

Een beperkte beveiligde inrichting is een gevangenis waar gedetineerden zitten aan wie eens per vier weken een weekendverlof wordt toegekend. Een andere benaming voor een beperkte beveiligde inrichting is een half open kamp.

Zie ook: Wat is een beperkte beveiligde inrichting (BBI)?

Stap 4: ZBBI

De afkorting ZBBI staat voor Zeer Beperkt Beveiligde Inrichting. Zoals de naam van dit detentiecentrum al verklapt hebben gedetineerden hier meer vrijheden. In de ZBBI krijgt een gedetineerde bijvoorbeeld ieder weekend verlof.

Zie ook; Wat is de ZBBI of Zeer Beperkt Beveiligde Inrichting?

Stap 5: Penitentiair Programma

Het Penitentiair Programma wordt ook wel PP genoemd. Tijdens deze fase van de detentiefasering wordt de gedetineerde maximaal voorbereid op zijn of haar terugkeer in de maatschappij. Dit door hem of haar grotendeels buiten de gevangenis te laten leven.

Zie ook: Wat is het Penitentiair Programma?

Stap 6: Voorwaardelijke invrijheidsstelling of einde detentie

Onder bepaalde voorwaarden kun je de gevangenis verlaten na het uitzitten van twee derde van je gevangenisstraf. Dit wordt ook wel voorwaardelijke invrijheidstellingof v.i. genoemd.

Zie ook: Wat is voorwaardelijke invrijheidstelling?

Hoe houd je contact met een gevangene/gedetineerde?

Het persoonlijke contact beperkt zich zeker tijdens je verblijf in de NBI tot bezoek van je partner, familie en vrienden. Ook heb je recht op telefonisch contact en mag je brieven schrijven.

De gemakkelijkste manier om contact te houden, is door onze e-mailservice te gebruiken. eMates voorziet in een handig mailsysteem waarmee je heel snel berichten kunt sturen. Je e-mail komt in de gevangenis aan en wordt geprint om daarna aan je partner, familielid of vriend te worden overhandigd.

Foto's toevoegen

Naast het verzenden van een e-mailbericht kun je ook foto’s toevoegen. Daar is de fotoservicegeschikt voor. Je kunt dan een foto, maar ook een andere afbeelding of tekening toevoegen in de vorm van een bijlage bij je e-mailbericht.

Antwoordservice

Wil je degene die je een e-mail stuurt direct de gelegenheid geven om te reageren, dan gebruik je onze eMates Antwoordservice. Deze service is niet in alle gevangenissen beschikbaar. Kijk bij antwoordservice in welke inrichtingen je van de antwoordservice gebruik kunt maken.

De gevangene krijgt met je e-mailbericht de mogelijkheid te antwoorden en het personeel in de inrichting verzendt dit bericht weer naar jou. Het antwoord wordt namelijk gescand en naar de inbox van je account bij eMates verzonden. Je kunt snel zien wanneer je antwoord hebt gekregen, want eMates stuurt je daarvoor automatisch een e-mail. Er zijn aan de verschillende services beperkte kosten verbonden.

De service van eMates is uniek, want als gevangene heb je  geen toegang tot een computer om e-mails te versturen. Het is dus een contactmogelijkheid die gemakkelijk en bovendien heel snel is.

Gerelateerde informatie

Op de website van eMates vind je een kennisbank met tientallen relevante artikelen die antwoord geven op je vragen: Heb je deze artikelen al gelezen:

Contact met eMates?

Heb je een vraag? Stel je vraag gerust door contact met ons op te nemen!

Contact opnemen

Liever direct inschrijven? Meld je nu aan!