wat is een detentieplan

Detentieplan: wat is het en hoe werkt het?

29 september 2021

Wanneer je veroordeeld wordt en een gevangenisstraf moet uitzitten, is het doel om je uiteindelijk weer te laten integreren in de maatschappij. Daarom zijn er allerlei systemen ontwikkeld om de overgang van de gevangenis naar het normale leven zo makkelijk mogelijk te maken.

Een van die systemen is het detentieplan. Wat houdt een detentieplan precies in, wat staat er in het plan en hoe wordt het opgesteld? Wij beantwoorden al je vragen.

Wat is een detentieplan?

Een detentieplan is een plan waarin staat hoe een gedetineerde zijn of haar tijd in de gevangenis gaat doorbrengen en hoe er stappen worden gezet om terug te keren naar een normaal leven. Het is een individueel plan. Dat betekent dat voor iedere gedetineerde een op maat gemaakt programma wordt samengesteld.

Een goed detentieplan biedt zekerheid aan de gevangenis en de gedetineerde. Zo weet je precies wat je kunt verwachten tijdens je tijd in de gevangenis en hoe je bepaalde problemen gaat aanpakken. Het zorgt er bovendien voor dat de gevangenis alle gemaakte afspraken vastlegt. Zo staat zwart op wit welke diensten ze moeten verlenen en hoe ze je op weg moeten helpen.

Dat maakt een detentieplan nuttig voor beide partijen. Het plan wordt dan ook ondertekend door de gedetineerde en de directeur van de gevangenis.

Wat staat er in een detentieplan?

Een detentieplan kan ontzettend uitgebreid of juist heel beknopt zijn. Dit is van allerlei factoren afhankelijk: waarom zit je in de gevangenis? Hoelang moet je blijven? Waar moet je aan werken om goed te kunnen functioneren in de maatschappij?

Afhankelijk van jouw persoonlijke wensen, doelen en problemen kunnen de volgende elementen in een detentieplan worden opgenomen:

  • Het vinden van een geschikte werkplaats.
  • Opleidingsprogramma's die je kansen op de arbeidsmarkt vergroten.
  • Dagelijkse activiteiten die je helpen om te integreren na je vrijlating uit de gevangenis.
  • Psychische of sociale begeleiding.
  • Plannen voor overplaatsing.
  • Plannen om schade van slachtoffers te herstellen.

Is een detentieplan verplicht?

Het is wettelijk vastgesteld dat iedere gedetineerde recht heeft op een detentieplan. Dit plan maakt het namelijk makkelijker om toe te werken naar een betere toekomst. Je kunt gerichte hulp krijgen en problemen aanpakken terwijl je in de gevangenis zit. Zo benut je de tijd beter en is de kans groter dat je goed integreert in de maatschappij.

Toch is het niet verplicht om een detentieplan te krijgen. De keuze ligt helemaal bij de gedetineerde zelf. Vind je het niet prettig om een heel plan op te laten stellen over je situatie en toekomst? Dan mag je een detentieplan weigeren. Ook bij een zeer korte gevangenisstraf ligt het soms voor de hand om geen detentieplan op te laten stellen. Je mag wel altijd op deze keuze terugkomen, bijvoorbeeld wanneer je toch passende hulp wilt ontvangen voor een betere toekomst.

Hoe wordt een detentieplan opgesteld?

Voor het opstellen van een detentieplan wordt uitgebreid onderzoek gedaan naar de gedetineerde. Waar kom je vandaan? In welke leefsituatie zit je normaal gesproken? Welk misdrijf heb je gepleegd en heeft dit schade opgeleverd? Al deze vragen worden onderzocht zodra je in een gevangenis terechtkomt.

Specialisten bekijken vervolgens wat er nodig is om iemand weer op het rechte pad te krijgen. Misschien heb je psychologische hulp nodig, kun je bijscholing gebruiken of is arbeid een belangrijk thema? Dit alles wordt in overleg met de gedetineerde besproken.

Je hebt dus altijd inspraak over de inhoud van je detentieplan, zodat het plan op jouw doelen en wensen aansluit.

Gerelateerde informatie

Op de website van eMates vind je een kennisbank met tientallen relevante artikelen die antwoord geven op je vragen: Heb je deze artikelen al gelezen:

Contact met eMates?

Heb je een vraag? Stel je vraag gerust door contact met ons op te nemen!

Contact opnemen

Liever direct inschrijven? Meld je nu aan!

Reactie plaatsen