
Elektronische detentie: hoe werkt het?
Wanneer je een strafbaar feit pleegt, zijn er allerlei straffen die opgelegd kunnen worden. De zwaarte van de straf hangt af van wat je gedaan hebt en welke risico's jij, je omgeving of de maatschappij loopt. Een gevangenisstraf ligt soms voor de hand, maar er kan ook voor elektronische detentie gekozen worden. Wat houdt dit precies in en wat komt er allemaal bij kijken? Wij leggen het je uit.
Wat is elektronische detentie?
Elektronische detentie is een vorm van opsluiting waarbij de gedetineerde meestal in zijn of haar eigen huis verblijft. Dit wordt ook wel elektronisch huisarrest genoemd. Met behulp van een enkelband wordt in de gaten gehouden waar de gevangene precies is. In sommige gevallen heb je ook toestemming om op andere locaties te komen, zoals dagbesteding, afspraken met je begeleider of huizen van familieleden.
De enkelband wordt in de gaten gehouden op een alarmcentrale. Bevind je je op een plek waar je niet hoort te zijn? Dan geeft de band een signaal af en wordt de politie ingeschakeld. Je komt dan in contact met reclassering en moet mogelijk je straf verder uitzitten in de gevangenis. Dat geldt ook wanneer de enkelband vernietigd wordt. Je hebt dus meer vrijheid tijdens elektronische detentie, maar moet je tegelijkertijd aan strenge regels houden.
Wanneer wordt elektronische detentie toegepast?
Elektronische detentie wordt in Nederland vooral in twee situaties gebruikt. De eerste situatie is wanneer iemand een iets zwaarder misdrijf heeft gepleegd, dat ook weer niet zwaar genoeg is om een gevangenisstraf op te leveren. De straf vormt dan de middenweg tussen volledige vrijheid en strenge opsluiting in een gevangenis.
Een ander moment waarop iemand onder elektronische detentie kan worden geplaatst is wanneer het einde van een gevangenisstraf nadert. Er kan dan voor worden gekozen om de gedetineerde een tijd onder elektronische detentie te plaatsen. De gevangene geniet dan van meer vrijheden en kan langzaam weer inburgeren in het normale leven, maar wordt nog steeds in de gaten gehouden.
Wat gebeurt er tijdens elektronische detentie?
Een belangrijk doel van elektronische detentie is om je weer te laten wennen aan het normale dagelijkse leven. Het is dus een tussenstap tussen het leven in de gevangenis en complete vrijheid. Daarom is het gebruikelijk dat je dagbesteding volgt wanneer je onder elektronische detentie geplaatst wordt. Deze dagbesteding geeft je iets te doen, maar is ook een manier om weer te wennen aan het werkende leven. Vaak heb je ook afspraken met begeleiders of de reclassering.
Welke soorten enkelbanden zijn er?
Niet iedere vorm van elektronische detentie is hetzelfde. Een gewone enkelband controleert of je op de juiste tijd op de juiste plaats bent. De band stuurt dus op een paar momenten per dag een signaal door. In sommige gevallen is het juist belangrijk om een gedetineerde 24 uur per dag in de gaten te kunnen houden. In dat geval krijg je een gps-enkelband.
Deze volgt je de hele dag. Heeft je gepleegde misdrijf iets met alcohol te maken of word je sneller gewelddadig wanneer je alcohol drinkt? Dan kan er ook voor een enkelband met alcoholmeter gekozen worden. Deze geeft een signaal af wanneer er alcohol in je bloed gedetecteerd wordt.
Wat zijn de voor- en nadelen van elektronische detentie?
Elektronische detentie geeft je als drager de mogelijkheid om een iets normaler leven te leiden. Tegelijkertijd is het een goedkopere manier om gedetineerden in de gaten te houden. Een belangrijk nadeel is dat het voor gevangenen makkelijker is om in contact te blijven met leden van dezelfde criminele organisatie. Dat vergroot de kans op terugval.
Gerelateerde informatie
Op de website van eMates vind je een kennisbank met tientallen relevante artikelen die antwoord geven op je vragen: Heb je deze artikelen al gelezen:
Contact met eMates?
Heb je een vraag? Stel je vraag gerust door contact met ons op te nemen!
Liever direct inschrijven? Meld je nu aan!