
Wat is de FOBA?
Wanneer een gedetineerde last heeft van psychische klachten, kan dat het verblijf in de gevangenis moeilijk maken. Niet alleen voor de gedetineerde zelf, maar ook voor de omgeving. Daarnaast is er het risico dat de gedetineerde opnieuw strafbare feiten pleegt vanwege de psychische klachten. Daarom zijn er in Nederland verschillende afdelingen waar gedetineerden psychische zorg kunnen krijgen. De FOBA (forensische observatie en begeleidingsafdeling) is daar een van.
Wie komt er op de FOBA terecht?
De forensische observatie en begeleidingsafdeling is bedoeld voor gedetineerden met ernstige psychische klachten. Zo ernstig, dat ze op een normale afdeling een gevaar voor zichzelf of anderen vormen. Of je op deze afdeling terechtkomt is dus afhankelijk van je mentale klachten en niet van het strafbaar feit dat je gepleegd hebt. Zo zitten hier gedetineerden die een moord hebben gepleegd, maar ook gedetineerden die vastzitten vanwege diefstal of een verkeersovertreding. De gedetineerden worden op deze afdeling patiënten genoemd, aangezien ze met ernstig psychisch lijden te maken hebben.
Wanneer word je overgeplaatst naar de FOBA?
In Nederland heeft ongeveer tien procent van de gedetineerden last van psychische klachten die behandeld moeten worden. Vaak kunnen deze klachten in een gewone gevangenis of een gevangenis met iets meer psychologische ondersteuning behandeld worden. Zo is er het penitentiair psychiatrisch centrum dat gedetineerden vergelijkbare zorg verleent zoals in een ggz-instelling. Voor sommige mensen is deze zorg niet voldoende. Zij zitten in een crisis en vormen daardoor een acuut gevaar voor zichzelf of hun omgeving. Intensieve zorg is daarom belangrijk, waardoor de gedetineerde tijdelijk kan worden overgeplaatst naar de FOBA.
Wat is het doel van de FOBA?
Het belangrijkste doel tijdens een verblijf op de forensische observatie en begeleidingsafdeling is het stabiliseren van de gedetineerde. Ritme en structuur zijn de twee belangrijkste onderdelen van deze afdeling. Hierdoor vinden veel patiënten weer rust, waardoor ook de ernstige psychische klachten afnemen. Er wordt in sommige gevallen ook gezocht naar geschikte medicatie om de patiënt te helpen. Deze afdeling is de enige in Nederland die dwangmedicatie voor mag schrijven. Dit kan omdat er 24 uur per dag medische hulpverleners aanwezig zijn.
Op de afdeling zijn niet alleen bewakers werkzaam, maar ook een team van artsen en psychologen. Zij voeren individuele gesprekken met de patiënten, schrijven medicatie voor en beoordelen de vooruitgang van een patiënt. Daarnaast hebben de patiënten de mogelijkheid om zichzelf te uiten op de crea-afdeling, waar ze tekeningen en schilderijen kunnen maken. Dit houdt de gedetineerden bezig, maar is ook een goede uitlaatklep. In ernstige gevallen kan ervoor gekozen worden om een patiënt in de isoleercel te plaatsen. Er zijn zes van deze cellen aanwezig op de FOBA, die alleen worden ingezet wanneer de patiënt een te groot gevaar vormt.
Uiteindelijk heeft ieder onderdeel van de afdeling als doel om de patiënten rustiger te krijgen. Hierdoor ervaren ze minder klachten, maar staan ze vaak ook open voor verdere behandelingen. Dat maakt de kans groter dat ze uiteindelijk op een relatief normale manier kunnen terugkeren naar de maatschappij.
Hoe lang verblijf je op deze afdeling?
Er wordt geen langdurige psychische zorg verleend op de FOBA. Een verblijf op deze afdeling is altijd relatief kort en enkel bedoeld om het grootste risico te laten afnemen. Het is dus een echte crisisopvang, die erop gericht is om gedetineerden door te laten stromen naar andere afdelingen. Daar krijgen ze dan de langdurige zorg die ze nodig hebben. Gemiddeld verblijft een gedetineerde maximaal twee maanden op deze afdeling. Het is dus geen plek waar complete straffen worden uitgezeten.
Heb je deze artikelen al gelezen:
Contact met eMates?
Heb je een vraag? Stel je vraag gerust door contact met ons op te nemen!
Liever direct inschrijven? Meld je nu aan!