Wat is een gedetineerde?

Het is altijd lastig wanneer iemand waar je om geeft gedetineerd wordt. Maar wat is een gedetineerde precies en waar verblijven ze? Hier vind je alle antwoorden, zodat je precies weet wat er gaande is wanneer een dierbare gedetineerd wordt.

Gedetineerden: de definitie

Een gedetineerde is iemand die in hechtenis wordt gehouden in een penitentiaire inrichting. Dit is een verzamelnaam voor verschillende instellingen, zoals het huis van bewaring en gevangenissen. Er zijn verschillende redenen waarom gedetineerden worden vastgehouden.

Zo zijn sommigen nog in afwachting van hun proces, terwijl andere gedetineerden al een straf opgelegd hebben gekregen. Zij worden vastgehouden tot ze hun straf volledig hebben uitgezeten.

Wat is het verschil tussen een gevangenis en huis van bewaring?

Een gedetineerde kan dus worden vastgehouden in een gevangenis of huis van bewaring, maar wat is het verschil precies? Wanneer een verdachte nog niet veroordeeld is, maar zijn proces niet thuis af mag wachten, wordt hij of zij vastgehouden in het huis van bewaring.

Hier verblijft een gedetineerde tot de rechter een uitspraak heeft gedaan over de zaak. Wordt er besloten dat de gedetineerde een gevangenisstraf uit moet zitten? Dan komt hij of zij pas in de gevangenis terecht. Hier zitten dus alleen veroordeelden, terwijl in het huis van bewaring alleen verdachten vastgehouden worden.

Contact met gedetineerden: wat mag er?

Het is niet makkelijk wanneer je partner, vriend of familielid gedetineerd wordt. Het is gelukkig wel mogelijk om contact met elkaar te houden. Zo heeft iedere gedetineerde in Nederland recht op wekelijks minstens één uur bezoek van buitenaf. Tijdens speciale bezoekuren kunnen geregistreerde bezoekers de gevangenis of het huis van bewaring bezoeken.

Contact buiten bezoektijden

Buiten deze bezoektijden om is het ook mogelijk om contact met elkaar te houden via de telefoon. Gedetineerden mogen minstens tien minuten per week gebruikmaken van een telefoon. Ook dit kan op vaste tijden zijn, maar dat hoeft niet. Iedere penitentiaire inrichting heeft weer zijn eigen regels. De kosten voor het gebruik van de telefoon zijn voor eigen rekening.

Brieven sturen naar gedetineerden

Wil je elkaar uitgebreide brieven sturen? Ook dat is mogelijk. Er zit bovendien geen maximum aan, want gedetineerden mogen onbeperkt brieven ontvangen én verzenden. Het is ook mogelijk om foto's aan de brieven toe te voegen, zodat de gedetineerde toch een inkijkje in je leven krijgt. Vergeet niet om de naam en het registratienummer van de gedetineerde op de envelop te zetten.

Contact met gedetineerden via eMates

Naast oudere contactmethodes zoals telefoongesprekken en brieven, is het dankzij eMates nu ook mogelijk om met gedetineerden te mailen. Dat brengt allerlei voordelen met zich mee. Het gaat namelijk sneller dan ouderwetse poststukken en het is bovendien makkelijker om een bericht te versturen. Via eMates kun je je bericht namelijk digitaal verzenden.

Het bericht wordt binnen 24 uur doorgestuurd naar de juiste penitentiaire inrichting, waarna het personeel je bericht print en in een envelop stopt. Deze envelop wordt bij de gedetineerde afgeleverd. Het is zelfs mogelijk om een foto toe te voegen wanneer je gebruikmaakt van de fotoservice.

Bij de antwoordservice wordt er bovendien een antwoordformulier bij het bericht gestopt, zodat de gedetineerde net zo makkelijk kan antwoorden. Ben je benieuwd en wil je in contact komen met een gedetineerde via eMates? Schrijf je dan nu in.

Gerelateerde informatie

Op de website van eMates vind je een kennisbank met tientallen relevante artikelen die antwoord geven op je vragen: Heb je deze artikelen al gelezen:

Contact met eMates?

Heb je een vraag? Stel je vraag gerust door contact met ons op te nemen!

Contact opnemen

Liever direct inschrijven? Meld je nu aan!