geldboete als straf

Geldboete als straf: hoe werkt het?

29 september 2021

Wanneer je een misdrijf pleegt of een overtreding begaat, dan zijn er verschillende manieren waarop je gestraft kunt worden. Een van de manieren om dat te doen is door een geldboete op te leggen. Wat houdt dit precies in, hoe hoog mag een geldboete zijn en wat gebeurt er wanneer je de boete niet kunt betalen? Wij leggen het je allemaal uit.

Wat is een geldboete?

Zoals de naam al doet vermoeden is de geldboete een bedrag dat je moet betalen als straf. Heb je een strafbaar feit gepleegd, dan heeft de rechter verschillende manieren om je te straffen. Bekende voorbeelden zijn een taakstraf of gevangenisstraf, maar een geldboete komt ook vaak voor. Soms is dit een deel van een grotere straf of vindt de rechter het strafbare feit niet ernstig genoeg om je een gevangenisstraf op te leggen. Er zijn geen duidelijke richtlijnen voor wanneer een geldboete wel of niet terecht is.

Het is ook mogelijk dat een geldboete (deels) voorwaardelijk is. Je krijgt dan een boete opgelegd, maar hoeft die niet te betalen wanneer je je goed gedraagt tijdens je proeftijd. Pleeg je tijdens je proeftijd opnieuw een strafbaar feit of verbreek je een van de andere voorwaarden? Dan moet je dit deel van de boete alsnog betalen.

Hoe hoog is een geldboete?

De hoogte van een geldboete wordt bepaald door het strafbare feit dat je hebt gepleegd. Het bedrag is minimaal € 3,- en maximaal € 870.000,-. De hoogte van een geldboete kan dus enorm verschillen. Om de exacte hoogte te bepalen, wordt gekeken naar de categorie waarin het strafbare feit valt. Voor iedere categorie is er een maximale geldboete vastgesteld:

  • Eerste categorie: € 435,-
  • Tweede categorie: € 4.350,-
  • Derde categorie: € 8.700,-
  • Vierde categorie: € 21.750,-
  • Vijfde categorie: € 87.000,-
  • Zesde categorie: € 870.000,-

Deze categorieën gelden slechts als richtlijn voor de maximale hoogte van de geldboete. De rechter kan verder bepalen welke boete passend is voor het strafbare feit dat je gepleegd hebt. Zo kan een boete dus aanzienlijk lager uitvallen dan het maximale bedrag binnen je categorie.

Aan wie betaal je de geldboete?

Nadat de rechter heeft besloten om je een geldboete op te leggen, wordt alles geregeld door het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB). Dit bureau heeft alle informatie die je nodig hebt, van de huidige hoogte van je geldboete tot informatie over betalingen. Kun je de geldboete niet in een keer betalen? Dan neem je contact op met het CJIB om een betalingsregeling op te zetten. Samen stel je dan een betalingsplan op dat geschikt is voor jouw inkomen. Heb je dus vragen over het betalen van je geldboete? Neem dan contact op met het CJIB.

Wat als je een geldboete niet kunt betalen?

Het kan helaas zo zijn dat je een geldboete krijgt opgelegd die je niet kunt betalen. In dat geval probeer je eerst om een betalingsplan te regelen. Is de boete daar ook te hoog voor of is je inkomen niet toereikend? Dan kan de boete vervangen worden voor een gevangenisstraf. Dit wordt ook wel vervangende hechtenis genoemd.

De tijd die je in de gevangenis moet doorbrengen varieert van minimaal een dag tot maximaal een jaar. De lengte van de gevangenisstraf is afhankelijk van de hoogte van de boete. Voor iedere € 25,- die openstaat, mag maximaal een dag gevangenisstraf worden opgelegd. Het is ook mogelijk om een deel van de boete te betalen en vervolgens voor het openstaande gedeelte naar de gevangenis te gaan.

Gerelateerde informatie

Op de website van eMates vind je een kennisbank met tientallen relevante artikelen die antwoord geven op je vragen: Heb je deze artikelen al gelezen:

Contact met eMates?

Heb je een vraag? Stel je vraag gerust door contact met ons op te nemen!

Contact opnemen

Liever direct inschrijven? Meld je nu aan!

Reactie plaatsen