
Wat is een gevangenis?
Nederland heeft verschillende soorten penitentiaire inrichtingen (PI’s). Elke gevangenis is een PI, maar niet elke PI is een gevangenis. We leggen je daarom graag uit wat een gevangenis is.
Wat is een gevangenis?
Een gevangenis is in de eerste plaats een instelling waar je een door de rechter opgelegde vrijheidsstraf uitzit. Daarbij dient een gevangenisstraf als vergelding en om de samenleving te beschermen. Verder word je in een gevangenis voorbereid op een terugkeer naar de maatschappij. Dit laatste geldt uiteraard alleen als je een tijdelijke straf hebt gekregen.
In Nederland bestaan verschillende soorten gevangenissen, waaronder zeer beperkt beveiligde of open inrichtingen, beperkt beveiligde of halfopen inrichtingen en beveiligde of gesloten inrichtingen. Open inrichtingen hebben het lichtste regime en gesloten inrichtingen het zwaarste.
Wat is het verschil tussen een gevangenis en een huis van bewaring?
Een huis van bewaring is een instelling waar je naartoe wordt gebracht als je verdacht wordt van een misdrijf. In een huis van bewaring zit je in voorlopige hechtenis en ben je officieel nog onschuldig. De hechtenis duurt totdat het onderzoek naar het misdrijf is afgerond.
Het regime wordt vaak als zwaarder ervaren dan in een gevangenis. Zit je in een huis van bewaring en word je veroordeeld? Dan kom je terecht in de gevangenis. Wie voor langere tijd in voorlopige hechtenis moet zitten, gaat meestal direct naar de gevangenis.
Wanneer komt iemand in de gevangenis?
Als je wordt verdacht van een overtreding of misdrijf, vindt er een onderzoek plaats. Dit wordt uitgevoerd door het Openbaar Ministerie en de politie. Wanneer uit het onderzoek blijkt dat er sterke verdenkingen van schuld zijn, komt de zaak voor de rechter. Uiteindelijk bepaalt de rechter of je schuldig bent aan het misdrijf of de overtreding.
De rechter legt je vervolgens een gevangenisstraf en/of geldboete op. Bij een onvoorwaardelijke gevangenisstraf word je voor de duur van de opgelegde straf in de gevangenis geplaatst. Voorwaardelijke gevangenisstraf betekent dat je de gevangenisstraf pas krijgt bij een volgende overtreding. Die overtreding moet dan wel binnen een bepaalde tijd plaatsvinden (proeftijd) en qua ernst vergelijkbaar zijn.
Contact met mensen in de gevangenis
Je kunt op verschillende manieren contact houden met een familielid, partner, vriend, vriendin of kennis in de gevangenis. Dit kan:
- Door op bezoek te komen
- Via de telefoon
- Via briefpost
- Per e-mail
In de gevangenis mag je meestal een uur per week bezoek ontvangen en een keer per week tien minuten bellen. Post sturen en ontvangen is altijd mogelijk, maar de inrichtingsdirecteur mag poststukken openen en lezen. E-mailen gebeurt ook via gevangenismedewerkers.
Waar kan eMates je bij helpen?
Via eMates kun je e-mails en afbeeldingen versturen naar gevangenen. Onze berichtenservice is beschikbaar in ruim 200 PI’s in binnen- en buitenland. E-mails versturen en ontvangen kan elke dag. Gevangenen ontvangen je geprinte e-mail in een envelop, inclusief een blanco vel om een antwoord op te schrijven.
Het antwoordvel wordt gescand en sturen we naar je eMates-inbox. De antwoord- en fotoservice zijn trouwens niet in elke gevangenis aanwezig. Je kunt je gratis inschrijven bij eMates.
Gerelateerde informatie
Op de website van eMates vind je een kennisbank met tientallen relevante artikelen die antwoord geven op je vragen:
Heb je deze artikelen al gelezen:
- Wat is het huis van bewaring?
- Foto’s sturen naar gevangenen: hoe doe je dat?
- Hoe vaak mag je op bezoek bij een gevangene of gedetineerde?
Contact met eMates?
Heb je een vraag? Stel je vraag gerust door contact met ons op te nemen!
Liever direct inschrijven? Meld je nu aan!