Wat is inverzekeringsstelling?

Wat is inverzekeringstelling?

06 augustus 2021

Wanneer jij, als verdachte, wordt opgeroepen voor verhoor door de politie, dan wordt er van jou verwacht dat je verschijnt op het politiebureau om vragen te beantwoorden. De politie kan jou daar maximaal vijftien uren ophouden. Heeft de politie echter meer tijd nodig dan deze vijftien uren om jou te ondervragen? Dan kun je 'in verzekering worden gesteld'. 

Dit betekent dat je maximaal drie dagen op het politiebureau moet blijven. Deze drie dagen kunnen in bepaalde gevallen worden verlengd met nog eens drie dagen, indien dit noodzakelijk wordt bevonden door de politie. Je kunt in bezwaar of beroep tegen de inverzekeringstelling of de verlenging hiervan gaan. 

Wanneer een inverzekeringstelling?

De inverzekeringstelling mag niet 'zomaar' worden toegepast. De politie moet hiervoor een goede en aanduidbare reden of redenen voor hebben. Het mag daarnaast enkel worden toegepast om het verzoek te verlengen en voltooien: het onderzoeksbelang moet altijd centraal staan tijdens een inverzekeringstelling. Bij het onderzoeksbelang kan het gaan om bijvoorbeeld:

  • Confrontatie met getuigen
  • Nadere verhoren
  • Vrees voor vluchtgevaar
  • Voorkomen dwarsbomen van onderzoek
  • Uitreiken stukken van de strafzaak

    Enkele voorbeelden van misdrijven die een inverzekeringstelling mogelijk maken zijn bedreiging, verduistering, diefstal, mishandeling, oplichting en vernieling.

Procedure

Wanneer je wordt aangehouden ziet de procedure er als volgt uit. Eerst vindt de aanhouding plaats. Vervolgens word jij van de plek van de aanhouding naar de plaats van het verhoor gebracht: deze zijn in de meeste gevallen niet hetzelfde. Vervolgens zul je worden verhoord. Wanneer de politie besluit meer tijd nodig te hebben voor het onderzoek, word jij in verzekering gesteld. Indien noodzakelijk wordt de inverzekeringstelling verlengd. 

Normaal gesproken moet de politie jou als verdachte binnen drie dagen en vijftien uren aan de rechter-commissaris voorleiden, tenzij besloten is dat jouw inverzekeringstelling wordt verlengd met een extra drie dagen. Ben je niet tevreden over de aanhouding en ondervraging, dan kun je bij de rechter-commissaris een klacht indienen. 

Wanneer je in verzekering bent gesteld schakel je een advocaat in. Jouw advocaat zal dan controleren of een voorlopige hechtenis in jouw situatie wel was toegestaan. In de meeste gevallen komt een inverzekeringstelling niet voor: negen van de tien keer word je na het verhoor direct weer vrijgelaten. 

Onderzoek

Wanneer jij op het politiebureau moet blijven voor onderzoek, dan kun je het volgende verwachten. Het onderzoek kan bestaan uit een verhoring, waarbij vragen worden gesteld maar ook vingerafdrukken of het achterhalen van jouw identiteit behoort tot het onderzoek. Wanneer jij niet mee werkt met het afgeven van een vingerafdruk is de politie gerechtigd om de afname af te dwingen. 

Van de verhoring wordt een proces-verbaal opgesteld. Dit wordt schriftelijk gedaan. Wanneer je het niet eens bent met de inhoud van het proces-verbaal, dan ben je vrij om het proces-verbaal niet te ondertekenen. Je bent dus niet verplicht om een document te ondertekenen.

Persoonlijke belangen

Tijdens de inverzekeringstelling wordt het belang van het onderzoek afgewogen tegen de persoonlijke belangen van de verdachte. Zo wordt er bijvoorbeeld rekening gehouden met situaties zoals het moeten verzorgen van een zieke partner of een kind: maar ook behoud van werk, een belangrijke operatie of het bijwonen van een begrafenis of bruiloft wordt gezien als een persoonlijk belang dat zwaarder weegt dan het belang van het onderzoek. 

In dit geval kan de politie ervoor kiezen om de inverzekeringstelling te schorsen.  

Waar kan eMates je bij helpen?

Via eMates kun je e-mails en afbeeldingen versturen naar gevangenen. Onze berichtenservice is beschikbaar in ruim 200 PI’s in binnen- en buitenland. E-mails versturen en ontvangen kan elke dag. Gevangenen ontvangen je geprinte e-mail in een envelop, inclusief een blanco vel om een antwoord op te schrijven.

Het antwoordvel wordt gescand en sturen we naar je eMates-inbox. De antwoord- en fotoservice zijn trouwens niet in elke gevangenis aanwezig. Je kunt je gratis inschrijven bij eMates.

Gerelateerde informatie

Op de website van eMates vind je een kennisbank met tientallen relevante artikelen die antwoord geven op je vragen:

Heb je deze artikelen al gelezen:

Contact met eMates?

Heb je een vraag? Stel je vraag gerust door contact met ons op te nemen!

Contact opnemen

Liever direct inschrijven? Meld je nu aan!

Reactie plaatsen