Wat is jeugdstrafrecht?

Wat is jeugdstrafrecht?

06 augustus 2021

Zoals de naam je al doet vermoeden is het jeugdstrafrecht ontworpen voor de jeugd. Bij 'jeugd' verstaan we jongeren van de leeftijd twaalf tot achttien jaar. Zij zijn nog te jong om te worden berecht volgens het volwassen strafrecht, maar te oud om niet vervolgd te worden. Daarom hebben we in Nederland jeugdstraffen, die zijn opgenomen in het jeugdstrafrecht.

Bureau Halt

Mogelijk heb jij op de basisschool ook geleerd over Bureau Halt en waar deze instantie verantwoordelijk voor is. Bureau Halt kun je een soort 'tussenstation' noemen. Dit is de plek waar jongeren die een strafbaar feit hebben begaan naar door worden gestuurd waarbij Bureau Halt hen de kans geeft om hun fout recht te zetten. Zij krijgen dan een speciale 'Halt-straf'. Dit gebeurt echter alleen als het strafbaar feit dat gepleegd is van lichte aard is. B

ureau Halt geeft de jongere de kans om hun excuses aan te bieden of een eventuele schade te vergoeden. De politie kan besluiten om een jongere door te sturen naar Bureau Halt: maar ook de BOA (Buitengewoon Opsporingsambtenaar) mag een jongere doorsturen. Echter, niet alle strafbare feiten komen in aanmerking voor een dergelijke 'Halt-straf'. 

Strafbare feiten waarbij dat het geval is zijn bijvoorbeeld schoolverzuim of diefstal en baldadigheid of openbaar dronkenschap. Daarnaast is Bureau Halt altijd op vrijwillige basis: de jongere moet dus akkoord geven om doorgestuurd te kunnen worden. Kiest de jongere ervoor om niet naar Bureau Halt te gaan, dan zal deze alsnog in contact met Justitie of zelfs voor de rechter moeten komen.

Taakstraf of een boete

Naast een Halt-straf kan er ook worden gekozen voor het opleggen van een boete. De rechter zal de hoogte van de boete bepalen. Daarnaast is het mogelijk dat er een taakstraf wordt opgelegd. Dit is vaak een werk- of leerstraf of een combinatie van deze. De Raad van Kinderbescherming zal de taakstraf overzien en bewaken dat deze niet meer dan 240 uren zal duren. 

Een werkstraf of een combinatie van een werk- en taakstraf mag maximaal 480 uur duren. Naast een taak- en werkstraf kan de rechter beslissen of er ook een boete moet worden opgelegd of zelfs een jeugddetentie van maximaal drie maanden. Een jeugddetentie betekent dat de jongere voor een bepaalde periode in een instelling moet verblijven. 

Dit is anders dan detentie voor volwassenen. Jongeren komen in een inrichting terecht waar zij les kunnen krijgen. Deze lessen kunnen normale schoollessen zijn maar ook een training van bijvoorbeeld woedebeheersing of sociale vaardigheden.

Kinderrechter

In Nederland hebben we speciale kinderrechters. Een rechtszitting voor kinderen is anders dan een zitting voor volwassenen. Zo is deze bijvoorbeeld nooit openbaar, terwijl dit bij volwassenen wel het geval is. De aanwezigheid van ouders van de jongere tijdens de zitting is daarnaast verplicht. 

Zijn deze niet aanwezig, dan is de politie gerechtigd de ouders thuis op te halen. De aanwezigheid van ouders is vooral belangrijk voor de rechter. In dit geval kan de rechter namelijk een meer volledig beeld krijgen van de (gezins)situatie, hetgeen vaak een grote rol speelt in de situatie.

Advocaat en hoger beroep

Net zoals bij het volwassen strafrecht kan een jongere een advocaat inschakelen of in hoger beroep gaan. Dit is soms zelfs noodzakelijk. Heb je hulp nodig bij het vinden van een geschikte advocaat of wil je in hoger beroep? Schroom dan niet om geheel vrijblijvend contact met ons op te nemen: wij van EMATES zijn jou graag van dienst.

Waar kan eMates je bij helpen?

Via eMates kun je e-mails en afbeeldingen versturen naar gevangenen. Onze berichtenservice is beschikbaar in ruim 200 PI’s in binnen- en buitenland. E-mails versturen en ontvangen kan elke dag. Gevangenen ontvangen je geprinte e-mail in een envelop, inclusief een blanco vel om een antwoord op te schrijven.

Het antwoordvel wordt gescand en sturen we naar je eMates-inbox. De antwoord- en fotoservice zijn trouwens niet in elke gevangenis aanwezig. Je kunt je gratis inschrijven bij eMates.

Gerelateerde informatie

Op de website van eMates vind je een kennisbank met tientallen relevante artikelen die antwoord geven op je vragen:

Heb je deze artikelen al gelezen:

Contact met eMates?

Heb je een vraag? Stel je vraag gerust door contact met ons op te nemen!

Contact opnemen

Liever direct inschrijven? Meld je nu aan!

Reactie plaatsen