Recht om te zwijgen

Wat betekent het recht om te zwijgen?

29 september 2021

Word je verdacht van een strafbaar feit? Dan kan het zijn dat je verhoord gaat worden of zelfs een rechtszaak moet bijwonen. Het is dan belangrijk om te weten wat je rechten zijn. Een van de belangrijkste rechten is het zwijgrecht. Wat houdt het zwijgrecht precies in en op welke momenten kun je er gebruik van maken? Wij vertellen het je.

Het zwijgrecht houdt simpelweg in dat je niet verplicht bent om vragen te beantwoorden of een verklaring af te leggen wanneer je verdacht wordt van een strafbaar feit. In Nederland is dat een belangrijk onderdeel van de rechtspraak. Het is namelijk niet verplicht om aan je eigen proces mee te werken en om bewijs tegen jezelf aan te leveren.

Door te zwijgen voorkom je dat je informatie deelt die misschien je schuld bewijst. Je mag op ieder moment van het proces gebruikmaken van je zwijgrecht. Dat geldt dus al vanaf het eerste verhoor tot aan de uitspraak van de rechter. Je hoort ook altijd op je zwijgrecht gewezen te worden.

Het lastige aan het zwijgrecht is dat het je proces kunt beïnvloeden. Is het vanaf het begin overduidelijk dat jij verantwoordelijk bent voor een bepaald misdrijf, maar blijf je zwijgen? Dan kan de rechter dit zien als een gebrek aan spijt of verantwoordelijkheid. In dat geval is het mogelijk dat je straf net wat hoger uitvalt. Het is daarom niet altijd goed om je zwijgrecht in te zetten.

Wanneer je niet om de feiten heen kunt en overduidelijk een strafbaar feit hebt gepleegd, is het meestal beter om vanaf het eerste moment eerlijk te zijn. Door goed mee te werken en het proces serieus te nemen laat je aan de rechter zien dat je het goede wilt doen. Dit kan mogelijk voor een iets lagere straf zorgen.

Ben je betrokken bij een grote zaak en heb je dus ook een advocaat ingeschakeld? Dan is het belangrijk om te weten dat advocaten altijd een geheimhoudingsplicht hebben. Ze zijn dus niet verplicht om te delen wat jij ze vertelt. Dat geldt ook wanneer je dingen vertelt die bewijzen dat jij een strafbaar feit hebt gepleegd. Daarom is het altijd beter om het hele verhaal aan je advocaat te vertellen. Hij of zij geeft je vervolgens zo goed mogelijk advies. Zo kan een advocaat je ook adviseren of je wel of niet gebruik moet maken van je zwijgrecht.

Het zwijgrecht is een belangrijk recht, maar het is nog belangrijker om te weten hoe je ermee omgaat. Zwijgen heeft namelijk enkele voor- en nadelen. Het belangrijkste voordeel is dat je geen bewijs tegen jezelf creëert. Je geeft geen extra informatie en kunt er daardoor zelfs voor zorgen dat de vervolging vastloopt, omdat er niet genoeg bewijs is. Of je nu schuldig bent of niet, zwijgen kan goed uitpakken. Een ander voordeel is dat je eerst de verklaringen van andere betrokkenen kunt afwachten. Daarna kun je bekijken wat je wilt delen en hoe je dat gaat doen.

Een belangrijk nadeel van het zwijgrecht is dat zwijgen het proces enorm vertraagt. Er moet namelijk meer onderzoek worden gedaan. Dat betekent ook dat je langer in voorarrest gehouden kunt worden. Word je uiteindelijk vrijgesproken en heb je lang in voorarrest gezeten? Dan ontvang je geen schadevergoeding wanneer je je zwijgrecht hebt gebruikt. Daarom is het zo belangrijk om met een expert te overleggen of je gebruik moet maken van je zwijgrecht.

Gerelateerde informatie

Op de website van eMates vind je een kennisbank met tientallen relevante artikelen die antwoord geven op je vragen: Heb je deze artikelen al gelezen:

Contact met eMates?

Heb je een vraag? Stel je vraag gerust door contact met ons op te nemen!


CHH van Lier
Door

CHH van Lier

op 01 Sep 2022

En als je zelf wil praten, maar op advies van advocaat niet mocht? Ik heb in een later stadium, met andere advocaat wel gesproken en ook uitgesproken dat ik wel wilde praten maar niet mocht.Geldt dat dan ook? Uiteindelijk ben ik vrijgesproken hiervan.

Floris
Door

Floris

op 05 Sep 2022

Je advocaat kan je niet verplichten te zwijgen. Advocaten hebben een adviesfunctie, je bent dus vrij om te beslissen dat advies naast je neer te leggen. Of het verstandig is kunnen wij niet beoordelen, je blijft zelf verantwoordelijk voor de keuze die je maakt.

Reactie plaatsen