wat is een taakstraf

Taakstraf: wat houdt dat eigenlijk in?

29 september 2021

Ken jij iemand die eerder een taakstraf heeft gehad? Heb jij onlangs een taakstraf opgelegd gekregen en vraag jij je af wat dit inhoudt en wat er van jou wordt verwacht? Hier vind je alle informatie over taakstraffen en de diverse soorten die er bestaan.

Wat zijn taakstraffen?

Een taakstraf is een straf die wordt opgelegd als jij een minder zwaar misdrijf hebt begaan. De taakstraf kan ook worden opgelegd onder speciale omstandigheden, bijvoorbeeld als er sprake is van een minderjarige. Een belangrijk kenmerk van de taakstraf is dat het een werkstraf is. Voor de duur van een bepaald aantal uren (door de rechter bepaald), zul je werkzaamheden moeten uitvoeren zonder dat je hiervoor betaald krijgt.

Hoelang duurt de taakstraf?

Hoelang de taakstraf duurt is afhankelijk van de beslissing die door de rechter genomen wordt. Bij wet kan de rechter voor een strafbaar feit een taakstraf opleggen van maximaal 240 uur. Het kan voorkomen dat de taakstraf het enige is dat je moet ondergaan. Het kan ook zo zijn dat de taakstraf in combinatie met een andere straf wordt opgelegd. Denk hierbij aan een gevangenisstraf of een boete.

Bij wet is bepaald dat een gevangenisstraf die wordt opgelegd in combinatie met een taakstraf maximaal zes maanden mag duren.

Welke soorten taakstraffen bestaan er?

Een taakstraf kan van alles zijn. Het gaat vrijwel altijd om hulp dat een voordeel oplevert voor de samenleving. Zo kan bepaald worden dat je propjes moet prikken of graffiti van muren moet verwijderen. Je kunt ook werkzaamheden voor de gemeente moeten uitvoeren of meehelpen in een bejaardentehuis. Zo kun je bijspringen als keukenhulp of schoonmaakhulp.

Nog steeds in contact met de rest van de samenleving

De taakstraf helpt je om zelfdiscipline aan te leren, zonder dat je tijdelijk niet (meer) in contact bent met de samenleving. Omdat je een licht misdrijf hebt begaan is het in vele gevallen niet raadzaam om een gevangenisstraf opgelegd te krijgen. Hierbij is het spreekwoord van kracht: “Wie met pek omgaat, wordt ermee besmet.” Omdat je geen zwaar misdrijf hebt begaan, is het beter dat je niet (voor langere tijd) in contact komt met (zwaardere) criminelen.

Doordat je de taakstraf opgelegd krijgt en in contact blijft met de samenleving wordt de kans op het opnieuw begaan van dezelfde fout verkleint.

Reclassering en taakstraf

De reclassering is belast met de taak ervoor te zorgen dat eenieder de gepaste taakstraf krijgt. Dit houdt in dat de straf goed moet aansluiten op het gepleegde misdrijf. Heb je bijvoorbeeld muren beklad met graffiti, dan kan een passende taakstraf zijn het schoonmaken van graffiti.

Wat gebeurt er als je de taakstraf niet serieus uitvoert?

Denk je dat jij jouw uren getekend kunt krijgen zonder dat je de taakstraf serieus neemt, dan heb je dit goed mis. Als de taakstraf niet serieus wordt uitgevoerd, wordt een gevangenisstraf opgelegd. Hierbij staat twee uur taakstraf (dat niet is uitgevoerd) gelijk aan maximaal een dag in de gevangenis.

Taakstraf uitvoeren als minderjarige

Een taakstraf kan ook worden opgelegd als degene die een licht misdrijf heeft begaan een minderjarige is. Ben jij een minderjarige die een taakstraf opgelegd krijgt? Wist je dat jouw taakstraf ook kan bestaan uit een leerstraf. Dit kan inhouden dat jij een stuk van een bepaald aantal woorden moet schrijven over wat je hebt gedaan en wat je geleerd hebt van de gemaakte fouten. Het kan ook zo zijn dat je een training moet volgen om te werken aan jouw karakter en jouw aanpak van zaken. Dit kan het geval zijn als je bepaalde gedragsproblemen hebt of lijdt aan een verslaving.

Reclassering en taakstraf

De reclassering is belast met de taak ervoor te zorgen dat eenieder de gepaste taakstraf krijgt. Dit houdt in dat de straf goed moet aansluiten op het gepleegde misdrijf. Heb je bijvoorbeeld muren beklad met graffiti, dan kan een passende taakstraf zijn het schoonmaken van graffiti.

Gerelateerde informatie

Op de website van eMates vind je een kennisbank met tientallen relevante artikelen die antwoord geven op je vragen: Heb je deze artikelen al gelezen:

Contact met eMates?

Heb je een vraag? Stel je vraag gerust door contact met ons op te nemen!

Contact opnemen

Liever direct inschrijven? Meld je nu aan!

Reactie plaatsen