wat is een verbeurdverklaring

Verbeurdverklaring: wat is het en hoe werkt het?

29 september 2021

Wanneer je een strafbaar feit pleegt, oordeelt een rechter over een passende straf. Er zijn allerlei manieren om mensen te straffen voor een misdrijf, van een gevangenisstraf tot een taakstraf of geldboete. Een andere manier om iemand te straffen is de verbeurdverklaring. Wat houdt dit precies in en op wie heeft het betrekking? Wij vertellen je alles wat je moet weten.

Wat is een verbeurdverklaring?

Een verbeurdverklaring is een straf die wordt uitgedeeld door een rechter. Het is een zogenaamde bijkomende straf. Dat betekent dat je nooit alleen een verbeurdverklaring krijgt opgelegd. De verklaring komt altijd boven op een andere straf, zoals een boete of gevangenisstraf. Bij een verbeurdverklaring verliest de veroordeelde het eigendom over een bepaald voorwerp, zoals een auto, woning of dure sieraden.

Deze eigendommen worden niet in beslag genomen om financiële redenen, maar omdat ze op de een of andere manier betrokken waren bij het misdrijf waar iemand voor veroordeeld is. Heb je dus een bank overvallen met een vluchtauto? Dan kan niet alleen het gestolen geld in beslag worden genomen, maar ook de vluchtauto.

Welke eigendommen mogen in beslag worden genomen?

Het afnemen van iemands eigendommen is niet niks. Daarom staat in het wetboek precies omschreven welke eigendommen in beslag genomen mogen worden. Een verbeurdverklaring kan niet alleen opgelegd worden voor roerend goed, zoals auto's, maar ook voor onroerend goed, zoals huizen of bedrijfspanden. De voorwerpen moeten dan wel in een van de volgende vijf categorieën vallen:

  • De voorwerpen zijn verkregen door een strafbaar feit te plegen.
  • De voorwerpen hebben betrekking tot het plegen van een strafbaar feit.
  • De voorwerpen zijn gebruikt tijdens het plegen of voorbereiden van een strafbaar feit.
  • De voorwerpen zijn gebruikt om de opsporing van een strafbaar feit te belemmeren.
  • De voorwerpen zijn gemaakt voor het plegen van een strafbaar feit.

De verbeurdverklaring en draagkracht

Net als bij andere straffen wordt ook bij een verbeurdverklaring rekening gehouden met de draagkracht van de veroordeelde. De straf moet namelijk wel in verhouding zijn met het strafbare feit. Neem je de auto in beslag van iemand met weinig geld, die de auto heeft gebruikt om € 100,- te stelen, dan is dat niet in verhouding. Daarom kan de rechter ervoor kiezen om wel de auto in beslag te nemen, maar vervolgens een vergoeding te betalen. Deze vergoeding moet het verschil tussen de opgelegde straf en de waarde van de auto overbruggen.

Bij wie kan een verbeurdverklaring opgelegd worden?

In de basis is het zo dat een verbeurdverklaring betrekking heeft op degene die een strafbaar feit heeft gepleegd. Het is dus niet zomaar mogelijk om voorwerpen in beslag te nemen van mensen die niet bij het strafbare feit betrokken zijn. Dat kan wel veranderen. Ben je in het bezit van spullen die verkregen of gebruikt werden bij een strafbaar feit en had je dat kunnen weten? Dan kunnen de spullen ook in beslag genomen worden. Hetzelfde geldt voor spullen waar geen duidelijke eigenaar van is.

Word je zelf veroordeeld en krijg je een verbeurdverklaring opgelegd? Dan kun je alleen in verweer door in hoger beroep te gaan. Ben je niet veroordeeld, maar krijg je wel een verbeurdverklaring opgelegd? Dan kun je een klaagschrift indienen. De rechtbank oordeelt dan of het terecht is dat jouw eigendommen zijn ingenomen. Had je niet kunnen weten dat je eigendommen betrokken waren bij een strafbaar feit? Dan hoor je ze terug te krijgen of een geschikte vergoeding te ontvangen.

Gerelateerde informatie

Op de website van eMates vind je een kennisbank met tientallen relevante artikelen die antwoord geven op je vragen: Heb je deze artikelen al gelezen:

Contact met eMates?

Heb je een vraag? Stel je vraag gerust door contact met ons op te nemen!

Contact opnemen

Liever direct inschrijven? Meld je nu aan!

Reactie plaatsen