Voorlopige hechtenis: wat is het en hoe werkt het?

Voorlopige hechtenis: wat is het en hoe werkt het?

Wanneer een verdachte is gearresteerd, volgt er eerst een periode van inverzekeringstelling. Moet de verdachte na deze periode nog steeds worden vastgehouden? Dan volgt de voorlopige hechtenis.

Maar wat houdt dit precies in en hoe kun je in contact komen met iemand die in voorlopige hechtenis zit? Hier vind je de antwoorden.

Wat is voorlopige hechtenis?

Voorlopige hechtenis houdt in dat een verdachte wordt vasthouden in afwachting van een strafzaak. Dit wordt ook wel voorarrest genoemd. Voorlopige hechtenis kan alleen plaatsvinden wanneer er een serieuze verdenking is dat iemand iets strafbaars heeft gedaan.

Dit gebeurt bovendien niet voor kleine strafbare feiten waar een korte straf op staat. Je kunt alleen in voorlopige hechtenis geplaatst worden wanneer je verdacht wordt van een misdrijf waar een gevangenisstraf van minstens vier jaar op staat. De voorlopige hechtenis wordt niet uitgezeten in de gevangenis, maar in het huis van bewaring.

Hoe werkt voorlopige hechtenis?

Nadat je maximaal zes dagen in inverzekeringstelling hebt gezeten kan de rechter-commissaris ervoor kiezen om een verdachte in voorlopige hechtenis te plaatsen. De verachte wordt in dat geval naar het huis van bewaring gebracht. Vervolgens heeft de raadkamer veertien dagen de tijd om te bepalen of de voorlopige hechtenis terecht is. Deze wachttijd van 14 dagen heet bewaring.

Is de voorlopige hechtenis goedgekeurd door de raadkamer? Dan is het tijd om de strafzaak af te wachten. Ook hier staat een maximaal aantal dagen voor, namelijk negentig dagen na de uitspraak van de raadkamer. Dat betekent dat een verdachte maximaal 104 dagen in voorlopige hechtenis kan zitten voor de eerste zitting van de rechtszaak.

Wat is een voorlopige hechtenis?

Hoe kom je in contact met mensen in voorlopige hechtenis?

Het is natuurlijk schrikken wanneer een dierbare plotseling gearresteerd wordt voor een strafbaar feit. Het is daarom fijn om contact met hem of haar te kunnen hebben, zodat je weet hoe het gaat. Er zijn verschillende manieren om in contact te komen met verdachten die in voorlopige hechtenis zijn geplaatst, zoals een wekelijks bezoekuur.

Lukt het niet om langs te komen of wil je buiten de bezoekuren contact met elkaar houden? Dan heb je ook de optie om met de gedetineerde te bellen. Ook dit gebeurt vaak op vaste momenten. Iedere gedetineerde in Nederland heeft recht op minstens 10 minuten telefooncontact per week. De kosten voor het bellen zijn wel voor eigen rekening.

Een andere optie is het schrijven van brieven. Verstuur een brief naar het adres van het huis van bewaring en adresseer dit aan de gedetineerde, inclusief het registratienummer. Het is mogelijk om foto's aan de brieven toe te voegen. Een gedetineerde in voorlopige hechtenis kan niet alleen post ontvangen, maar ook onbeperkt post versturen.

Contact via eMates

Ben je op zoek naar een simpele en snelle manier om in contact te komen met iemand in voorlopige hechtenis? Dan kun je met de gedetineerde e-mailen via eMates. Je hoeft alleen maar een digitaal bericht naar de servers van eMates te sturen, waarna het bericht binnen 24 uur wordt doorgestuurd naar het huis van bewaring.

De medewerkers printen het bericht en geven dit aan de gedetineerde. Maak je gebruik van de antwoordservice? Dan zit er meteen een antwoordformulier bij het bericht, waardoor de gedetineerde direct kan reageren. Deze reactie wordt weer gescand en via e- mail naar jou verzonden. Dankzij de fotoservice van eMates kun je ook foto's aan je bericht toevoegen.

Contact met eMates?

Heb je een vraag? Stel je vraag gerust door contact met ons op te nemen!

Contact opnemen

Liever direct inschrijven? Meld je nu aan!

Gerelateerde informatie

Op de website van eMates vind je een kennisbank met tientallen relevante artikelen die antwoord geven op je vragen: Heb je deze artikelen al gelezen: