Voorwaardelijke invrijheidstelling

Voorwaardelijke invrijheidstelling en de v.i. datum

In Nederland hoef je niet altijd je volledige celstraf uit te zitten. Kom je in aanmerking voor voorwaardelijke invrijheidstelling, dan mag je het detentiecentrum verlaten na het uitzitten van twee derde van je straf. Wel zijn hier bepaalde voorwaarden aan verbonden. In dit artikel lees je hier meer over. Ook lees je meer over voorwaardelijke invrijheidstelling in het algemeen en de zogeheten v.i. datum.

Wat is voorwaardelijke invrijheidstelling?

Onder bepaalde voorwaarden kun je de gevangenis verlaten na het uitzitten van twee derde van je gevangenisstraf. Dit wordt ook wel voorwaardelijke invrijheidstellingof v.i. genoemd.

Wanneer komt iemand in aanmerking voor voorwaardelijke invrijheidstelling?

De v.i. geldt alleen voor onvoorwaardelijke gevangenisstraffen die langer duren dan 1 jaar. Zit je een gevangenisstraf uit tussen de 1 en 2 jaar? Dan kom je in aanmerking voor v.i. na het uitzitten van 1 jaar en een derde van je gevangenisstraf. Heb je bijvoorbeeld een gevangenisstraf van 1 jaar en 9 maanden? Dan kom je na 1 jaar en 3 maanden in aanmerking voor v.i.

Zit je een gevangenisstraf uit van meer dan 2 jaar? Dan kom je na twee derde van je gevangenisstraf in aanmerking voor v.i. Heb je bijvoorbeeld een straf van 3 jaar, dan heb je na 2 jaar recht op voorwaardelijke invrijheidstelling.

Wie bepaalt of iemand in aanmerking komt voor voorwaardelijke invrijheidstelling?

Het OM bepaalt of je in aanmerking komt voor voorwaardelijke invrijheidstelling. Voor alle zaken die met de v.i. te maken hebben heeft het OM een speciale afdeling in het leven geroepen. Deze afdeling wordt de Centrale Voorziening voorwaardelijke invrijheidstelling of CVv.i. genoemd.

De CVv.i. bepaalt ook of en welke extra voorwaarden er aan jouw voorwaardelijke invrijheidstelling verbonden zijn. In de volgende alinea lees je hier meer over.

Wat zijn bijzondere voorwaarden in relatie tot voorwaardelijke invrijheidstelling?

Niet iedereen komt in aanmerking voor v.i. Om in aanmerking te komen moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen. De belangrijkste voorwaarde is dat je geen strafbare feiten pleegt. Deze voorwaarde geldt altijd: zonder uitzondering.

Daarnaast kunnen er extra voorwaarden gesteld worden door de CVv.i. Denk hierbij aan:
  • Een contactverbod met een of meerdere personen.
  • Een behandelverplichting.
  • Een verbod om op bepaalde plaatsen te komen. Dit wordt gecontroleerd met een elektronische enkelband.
  • Een meldplicht bij de reclassering.

Wat is de v.i. datum?

De v.i. datum is de datum waarop je in aanmerking komt voor v.i, ofwel wanneer je de gevangenis mag verlaten. Je kunt deze datum zelf uitrekenen. Zit je een gevangenisstraf uit van 1 tot 2 jaar? Dan ligt jouw v.i. datum op 1 jaar en een derde van je gevangenisstraf. Zit je een gevangenisstraf uit van 2 jaar of langer? Dan ligt jouw v.i. datum op twee derde van je gevangenisstraf.

Hét communicatiemiddel voor gedetineerden: eMates.nl

Ken je iemand die vast zit en wil je met hem of haar in contact blijven? Maak dan kennis met eMates.nl: het snelste en gemakkelijkste communicatiemiddel voor gedetineerden. Je stuurt een e-mail via het platform van eMates.nl en wij zorgen ervoor dat deze mail geprint bij de gedetineerde terecht komt. Het is op deze manier zelfs mogelijk om foto’s te sturen naar je geliefde, je familielid of je vriend(in). Met eMates.nl maak je zijn of haar gevangenisstraf draaglijk.

Direct inschrijven voor eMates.nl? Vul het registratieformulier in en ga aan de slag.

Gerelateerde informatie

Op de website van eMates vind je een kennisbank met tientallen relevante artikelen die antwoord geven op je vragen: Heb je deze artikelen al gelezen:

Contact met eMates?

Heb je een vraag? Stel je vraag gerust door contact met ons op te nemen!

Contact opnemen

Liever direct inschrijven? Meld je nu aan!