Wat is het Wetboek van Strafrecht?

Wat is het Wetboek van Strafrecht?

06 augustus 2021

In het Wetboek van Strafrecht zijn alle straffen opgenomen die kunnen worden opgelegd wanneer iemand een misdrijf pleegt. Dit wetboek bepaalt welke delicten als een misdrijf en welke als een overtreding worden beschouwd. Het Wetboek van Strafrecht bestaat uit drie delen. 

Deze drie boeken zijn onderverdeeld in het boek ‘Algemene bepalingen', 'Misdrijven' en 'Overtredingen'. Het boek 'Algemene bepalingen' bepaalt de zaken omtrent zowel misdrijven als overtredingen. Hierin is bijvoorbeeld opgenomen welke soorten straffen kunnen worden opgelegd en wanneer een strafverlaging of -verhoging kan worden getroffen.

Verschillende boeken

In het boek 'Misdrijven' is vastgelegd wat als een misdrijf wordt beschouwd in Nederland en tevens welke straffen hiervoor kunnen worden gehandhaafd. In het boek 'Overtredingen' staat beschreven welke acties als overtredingen worden gezien en - opnieuw - welke straffen hiermee in verbinding staan. Het nieuwste Wetboek van Strafrecht zal echter uit acht delen bestaan: dit wetboek wordt echter nog niet in gebruik genomen.

Wetboek van Strafrecht voor kinderen

In het Wetboek van Strafrecht is een ruimte gereserveerd dat speciaal is voor jongeren die een misdrijf hebben gepleegd. Sinds 1905 kent het een eigen deel dat bestaat uit sanctiebepalingen voor jeugdigen. Dit betekent dus dat niet het gehele wetboek wordt geraadpleegd in het geval een jonge persoon een misdaad heeft begaan. 

Straffen voor jeugdigen zijn dan ook aanzienlijk lager dan straffen voor volwassenen, tevens worden kinderen onder de twaalf jaar niet vervolgd. Hierbij worden jongeren in Nederland beschermd door de wet.

Wetboek van Strafrecht: open voor iedereen

Het Wetboek Strafrecht is openlijk te bezien door iedereen. Dit is natuurlijk noodzakelijk, op deze manier verzekeren wij ons ervan dat iedereen op de hoogte is van wat wel en niet mag in Nederland. Tevens weet iedere burger dankzij het wetboek welke straffen er worden opgelegd indien hij of zij zich niet aan de regels houdt. Het Wetboek van Strafrecht kun je vinden op de website van de Rijksoverheid. 

Je vindt hierin alle artikelen die in alle delen van het boek zijn opgenomen. Ieder individueel artikel is tevens te downloaden, printen en kan online worden vergeleken met een eerdere versie van het wetboek. Ben je op zoek naar het Wetboek van Strafrecht? Gebruik Google als zoekmachine en het trefwoord 'Wetboek van Strafrecht'. De eerste link stuurt je door naar de officiële website van de Rijksoverheid.

Geschiedenis van het wetboek strafrecht

Het eerste Wetboek van Strafrecht werd ingevoerd in 1809. Dit werd het 'crimineel wetboek van het Koninkrijk Holland' genoemd. Het werd in 1811 vervangen door de kersverse Franse 'Code Pénal' uit 1810. In 1813 was dit wetboek nog steeds van kracht, hoewel er een paar wijzigingen aangebracht werden. Hierbij werden straffen zoals geseling en ophanging in Nederland opnieuw ingevoerd. 

Je kunt dus wel zeggen dat er een hoop is veranderd sinds die tijd. Tegenwoordig wordt het wetboek nog steeds constant aan controle onderworpen en worden wetten aangepast of vernieuwd indien dat nodig is. Dit is belangrijk, immers is het leven - en dus de maatschappij - nooit een vastgeroest feit.

Waar kan eMates je bij helpen?

Via eMates kun je e-mails en afbeeldingen versturen naar gevangenen. Onze berichtenservice is beschikbaar in ruim 200 PI’s in binnen- en buitenland. E-mails versturen en ontvangen kan elke dag. Gevangenen ontvangen je geprinte e-mail in een envelop, inclusief een blanco vel om een antwoord op te schrijven.

Het antwoordvel wordt gescand en sturen we naar je eMates-inbox. De antwoord- en fotoservice zijn trouwens niet in elke gevangenis aanwezig. Je kunt je gratis inschrijven bij eMates.

Gerelateerde informatie

Op de website van eMates vind je een kennisbank met tientallen relevante artikelen die antwoord geven op je vragen:

Heb je deze artikelen al gelezen:

Contact met eMates?

Heb je een vraag? Stel je vraag gerust door contact met ons op te nemen!

Contact opnemen

Liever direct inschrijven? Meld je nu aan!

Reactie plaatsen