Wat is ZBBI?

Wat is de ZBBI of Zeer Beperkt Beveiligde Inrichting?

In Nederland doorlopen gedetineerden altijd een bepaald programma. Ze starten hun gevangenisstraf in een standaard detentiecentrum, om vervolgens langzaam maar zeker steeds meer vrijheden terug te krijgen.

Dit wordt ook wel detentiefasering genoemd. De ZBBI is hier een belangrijk onderdeel van. In dit artikel lees je meer over de ZBBI.

Wat is de Zeer Beperkt Beveiligde Inrichting?

De afkorting ZBBI staat voor Zeer Beperkt Beveiligde Inrichting. Zoals de naam van dit detentiecentrum al verklapt hebben gedetineerden hier meer vrijheden. In de ZBBI krijgt een gedetineerde bijvoorbeeld ieder weekend verlof.

Dit verlof start doorgaans aan het einde van de middag op vrijdag en loopt door tot het einde van de middag op zondag. Ook mogen gedetineerden in de ZBBI van maandag tot en met vrijdag buiten de inrichting werken. Dit is bij een externe werkgever.

De ZBBI werd vroeger ook wel een ‘open kamp’ genoemd. Dit vanwege de vrijheden die gedetineerden in de Zeer Beperkt Beveiligde Inrichting krijgen.

Wie worden er in een Zeer Beperkt Beveiligde Inrichting geplaatst?

Je wordt niet zomaar in een Zeer Beperkt Beveiligde Inrichting geplaatst. Hier zijn bepaalde voorwaarden aan verbonden.

Het gaat om de volgende eisen:
  • De gedetineerde vormt geen vluchtrisico of maatschappelijk risico.
  • De gedetineerde moet een goedgekeurd verlofadres hebben.
  • De gedetineerde moet gepromoveerd zijn. Dit wordt ook wel ‘groen’ genoemd en wil zeggen dat de gedetineerde gewenst gedrag heeft vertoond.
  • De opgelegde straf moet minimaal zes maanden bedragen.
  • De gedetineerde moet al de helft van de opgelegde straf hebben ondergaan.
  • Het restant van de straf is maximaal zes maanden en minimaal zes weken.

Wat is detentiefasering en wat heeft dit met de ZBBI te maken?

Voor een gedetineerde terugkeert in de maatschappij wordt hij of zij hier zo goed mogelijk op voorbereid. Dit gebeurt door middel van detentiefasering. Detentiefasering houdt in dat een veroordeelde in een regime met minder strenge beveiliging en meer vrijheden wordt geplaatst. Bijvoorbeeld in een Zeer Beperkt Beveiligde Inrichting.

Naast de ZBBI kennen we de NBI (Normaal Beveiligde Inrichting), de BBI (Beperkt Beveiligde Inrichting), de PP (het Penitentiair Programma) en de VI (Voorwaardelijke Invrijheidsstelling). Een gedetineerde gaat van een NBI naar een BBI, om vervolgens door te gaan naar een ZBBI. Vanuit de ZBBI gaat de gedetineerde door naar een PP en vervolgens naar een VI.

Contact met iemand in een Zeer Beperkt Beveiligde Inrichting: wat is toegestaan?

Gedetineerden in een ZBBI hebben ieder weekend verlof. Van maandag tot en met vrijdag verblijven zij in de ZBBI.

Dan kun je contact met ze houden via de telefoon, via de e-mail, via brieven en door een bezoek te brengen aan de ZBBI. Hierbij moet je je altijd houden aan de regels die binnen de ZBBI gelden.

Zie ook: Hoe kom je in contact met iemand in de gevangenis?

Houd contact met eMates

Verblijft je dierbare in de ZBBI? Dan kun je hem of haar op vrijdag, zaterdag en zondag zien. Op maandag tot en met donderdag is dit niet mogelijk, omdat er dan geen verlof wordt toegekend. Toch kun je ook dan contact met elkaar houden. Zoals hierboven al kort vermeld kan dit via de telefoon, e-mail en brieven.

Wil je het contact met jouw dierbare zo gemakkelijk mogelijk maken? Registreer je dan bij eMates. Wij hebben een uniek communicatieprogramma ontwikkeld voor gedetineerden en hun dierbaren.

Via ons systeem kun je jouw dierbare in de ZBBI eenvoudig en snel een bericht sturen. Dit bericht wordt geprint bij je dierbare afgeleverd. Het is zelfs mogelijk om een foto mee te sturen. Zo maak je het contact nog persoonlijker. En met de antwoordservice kan jouw dierbare snel en gemakkelijk op je berichten reageren.

Gerelateerde informatie

Op de website van eMates vind je een kennisbank met tientallen relevante artikelen die antwoord geven op je vragen: Heb je deze artikelen al gelezen:

Contact met eMates?

Heb je een vraag? Stel je vraag gerust door contact met ons op te nemen!

Contact opnemen

Liever direct inschrijven? Meld je nu aan!