Zeer intensieve specialistische zorg

Wat is zeer intensieve specialistische zorg?

Niet bij iedereen heeft een tbs-behandeling het gewenste resultaat. Wanneer ook het verblijf op een longstay-afdeling van een kliniek problematisch wordt, blijft er voor deze groep patiënten nog maar een mogelijkheid over. Zij komen terecht op een speciale afdeling waar zij Zeer Intensieve Specialistische Zorg (ZISZ) krijgen. Wat houdt deze specialistische zorg nu eigenlijk precies in?

Een gevaar voor de maatschappij

Wanneer je tbs met dwangverpleging krijgt opgelegd, is het de bedoeling dat dit uiteindelijk leidt tot een veilige terugkeer in de maatschappij. Na een succesvolle behandeling wordt de kans op recidive (herhaling van het plegen van strafbare feiten) nihil geacht.

Ook ben je dan geen gevaar meer voor de maatschappij. Heeft zo'n reguliere tbs-behandeling - ondanks diverse pogingen in meer dan een kliniek - geen succes, dan kunnen patiënten in aanmerking komen voor Langdurige Forensisch Psychiatrische Zorg (LFPZ). Omdat je nog steeds een gevaar bent voor de maatschappij is langdurige zorg op een longstay-afdeling nodig. Bij deze vorm van zorg speelt het doel om weer terug te keren in de samenleving een veel minder prominente rol en is de focus vooral gericht op de kwaliteit van leven binnen de gesloten instelling.

ZISZ voor de meest onhandelbare patiënten

De Zeer Intensieve Specialistische Zorg (ZISZ) is een apart onderdeel binnen de Langdurige Forensisch Psychiatrische Zorg (LFPZ). Wie met deze zorg te maken krijgt, wordt gezien als onhandelbaar. Je bent in dat geval niet alleen een gevaar voor de samenleving, maar ook voor jezelf, de bewoners en de medewerkers van een reguliere 'longstay'.

Zo kunnen deze tbs-patiënten bijvoorbeeld van het een op andere moment extreem agressief worden. Dit soort gedrag is het gevolg van allerlei stoornissen zoals psychoses en persoonlijkheidsproblemen of een verslaving. In de praktijk houdt dit in dat je op een aparte ZISZ afdeling wordt geplaatst. Hier heb je geen contact met andere patiënten. Contact en begeleiding is er wel met de gespecialiseerde medewerkers.

Speciale afdeling in Vught

Deze afdeling ZISZ, uniek in Nederland, is te vinden in de Penitentiaire Inrichting (PI) in Vught. Hier kunnen maximaal zes personen verblijven. Het is een zeer selecte groep tbs'ers die met veel toezicht en structuur moeten worden verpleegd. Om zoveel mogelijk prikkels te vermijden, brengen de '6 gevaarlijkste tbs'ers van ons land' het merendeel van de tijd alleen op hun kamer door. Soms mogen zij even naar de woonkamer of speciale luchtruimte.

Wie de kamer tijdelijk mag verlaten, doet dat in de regel met handboeien om en onder begeleiding van meerdere personen. De afdeling voor zeer intensieve en specialistische zorg valt onder de verantwoordelijkheid van de Pompestichting, een particuliere organisatie die is gespecialiseerd in de langdurige psychische zorg van tbs'ers.

Doorstromen naar lichtere begeleidingsvorm

Met behulp van intensieve begeleiding en een individueel programma op maat is het streven op de afdeling Zeer Intensieve Specialistische Zorg (ZISZ) om patiënten te stabiliseren. Dit moet ertoe leiden dat zij in de toekomst beter zijn te begeleiden. Als dit lukt, kunnen zij op den duur weer doorstromen naar een lichtere begeleidingsvorm en terugkeren naar een longstay-afdeling. Met meer vrijheden en enig perspectief op verder herstel en een mogelijke terugkeer in de samenleving.

Heb je deze artikelen al gelezen:

Contact met eMates?

Heb je een vraag? Stel je vraag gerust door contact met ons op te nemen!

Contact opnemen

Liever direct inschrijven? Meld je nu aan!

Reactie plaatsen