Welke rechten heeft iemand die in de gevangenis zit?
25 januari 2021 

Welke rechten heeft iemand die in de gevangenis zit?

Je hebt als gedetineerde verschillende rechten in de gevangenis. Bijvoorbeeld recht op contact zoals bezoek, bellen en post. Ook heb je als gevangene onder meer recht op medische zorg, recreatie en luchten. Ontdek hier verder alle rechten als je in de gevangenis zit.

Je hebt als gevangene net als iedereen grondrechten

Als gevangene heb je net als iedereen (grond)rechten. Het is wel zo dat als je gevangen zit niet alle grondrechten van toepassing zijn. Dat staat in de Grondwet. Er is een speciale wet (de Penitentiaire beginselenwet) die de rechten van gevangenen bepaalt. Het gaat hier onder meer om rechten als beklag en beroep, bijvoorbeeld tegen overplaatsing.

Daarnaast zijn er regels voor praktische rechten in gevangenis. Daar krijg je als gevangene in je dagelijkse leven mee te maken. Denk daarbij aan het recht op contact, sport, luchten, onderwijs en medische zorg.

Recht op contact in de gevangenis

Een van de rechten in de gevangenis is het recht op contact. Het gaat hierbij om het ontvangen van bezoek, maar ook om telefonisch contact. Of om brieven per post te ontvangen. Per week heb je minimaal één uur recht om bezoek te ontvangen. Zo mag je ook eenmaal per week tien minuten van de telefoon gebruikmaken.

Contact

 • Bezoek: recht op minimaal één uur bezoek per week.
 • Post: recht om post te versturen en te ontvangen.
 • Telefoon: recht om minimaal tien minuten per week te bellen.

En verder..

 • Religie: je hebt in de gevangenis het recht om je godsdienst of levensovertuiging te beleven.
 • Arbeid: je hebt recht om aan in de gevangenis beschikbaar gestelde arbeid deel te nemen.
 • Nieuws en bibliotheek: je hebt recht om iedere week van de bibliotheek gebruik te maken.
 • Recreatie: je hebt in de gevangenis recht op minimaal zes uur per week recreatie.
 • Luchten: je hebt recht in de gevangenis om elke dag minimaal een uur in de buitenlucht te zijn.
 • Sport: je hebt recht op twee maal vijfenveertig minuten lichamelijke oefening per week.
 • Onderwijs: je hebt recht op het deelname aan educatieve activiteiten en onderwijs.
 • Medische zorg: je hebt recht op medische verzorging door een arts van de inrichting.
 • Kleding & voeding: je hebt recht op voeding en dragen van eigen kleding en schoeisel.

Contact met gedetineerden: maak kennis met eMates

Wil je contact leggen met een gedetineerde in de gevangenis? De snelste manier om een bericht te sturen is via ons berichtensysteem. Via ons systeem e-mail je op een simpele en snelle manier. Je bericht komt via onze e-mailservice aan in de gevangenis. Daar printen ze het bericht uit om aan je familielid, partner of aan een vriend of vriendin te geven.

Het sturen van een bericht per e-mail gaat veel sneller dan per post. Stuur je morgenvroeg een e-mail dan heb je grote kans dat het bericht dezelfde dag nog ontvangen wordt. Berichten die je later verstuurt, komen doorgaans de volgende werkdag aan. De inschrijving voor ons systeem is gratis en heel simpel. Regel de inschrijving voor eMates direct als je geen tijd wilt verliezen.

Natuurlijk krijg je via ons berichtensysteem ook antwoord als je familielid of vriend reageert op je bericht.

Extra service: fotoservice en antwoordservice

Naast de mogelijkheid om via ons een standaard bericht te sturen, bieden wij nog een extra service. Het is bijvoorbeeld leuk om je familielid of vriend niet alleen een bericht te sturen, maar ook een foto of tekening. Daar is onze fotoservice voor geschikt die ook gewoon heel eenvoudig te gebruiken is. Wil je op een snelle manier ook antwoord terug op je bericht? Maak het je familielid of vriend dan gemakkelijk en kies voor het gebruik van onze antwoordservice. Alles is te regelen vanuit één account.

Let wel op, want de antwoordservice en fotoservice zijn niet in alle gevangenissen beschikbaar. Er zijn al wel tien van de in totaal negentwintig locaties in Nederland die onze eMates Antwoordservice in gebruik hebben. Indien de service aanwezig is, dan verzamelt het inrichtingspersoneel iedere dag de antwoorden. Deze worden gescand en komen binnen op je account bij eMates.nl. Via de e-mail krijg je een signaal als er een antwoord is gekomen.

Voor de fotoservice geldt dat deze in vrijwel alle gevangenissen beschikbaar is behalve in PI Scheveningen en in PI Zuid-Oost op de locaties Roermond en Ter Peel.

Contact met eMates?

Heb je een vraag? Stel je vraag gerust door contact met ons op te nemen!

Contact opnemen

Liever direct inschrijven? Meld je nu aan!

Gerelateerde informatie

Op de website van eMates vind je een kennisbank met tientallen relevante artikelen die antwoord geven op je vragen:

Heb je deze artikelen al gelezen:

Over de schrijver
Albert koelemeijer
Door

Albert koelemeijer

op 08 Jan 2023

Wij wilden voor onze zoon een bijbel afgeven maar dit werd geweigerd. Wij willen hem helpen dat hij er beter uitkomt dan dat hij erin gegaan is. Wat kunnen we hieraan doen?

Reactie plaatsen

null   null  null