Verjaardag gevangene of gedetineerde vieren: wat mag en kan?
18 december 2020 

Verjaardag gevangene of gedetineerde vieren: wat mag en kan?

Zit een van je dierbaren in de gevangenis? Dan kan dit erg lastig zijn. Niet alleen voor de gedetineerde zelf, maar ook voor jou als partner, familielid of goede vriend(in). Op bepaalde momenten is het nog lastiger om niet bij elkaar te kunnen zijn. Denk hierbij aan feestdagen, maar ook aan verjaardagen.

Gelukkig hoef je de verjaardag van jouw dierbare niet onopgemerkt voorbij te laten gaan. Ook in de gevangenis zijn er manieren om een verjaardag te vieren. Op deze pagina lees je hier meer over.

Een bezoek brengen

Ten eerste kun je de jarige een bezoek brengen in de gevangenis. Een gedetineerde heeft recht op minimaal 1 uur bezoek per week. Je kunt er dus voor kiezen om op zijn of haar verjaardag langs te gaan. Houd er wel rekening mee dat alle inrichtingen hun eigen bezoektijden hebben. Deze vind je op de website van de betreffende inrichting.

Goed om te weten: kinderen zijn doorgaans ook welkom in de gevangenis. Wel moeten kinderen jonger dan 12 jaar begeleid worden door een volwassenen. In de EBI (Extra Beveiligde Inrichting) geldt een leeftijdsgrens. Hier moet je minimaal 16 jaar zijn om een bezoek te kunnen brengen.

Een brief of kaart sturen

Je kunt er ook voor kiezen om een brief of kaart te sturen naar de jarige. Dit doe je door de brief of kaart naar de gevangenis te sturen. Vermeld hierbij altijd het registratienummer, de voornaam, initialen en achternaam van de gedetineerde.

Een cadeau geven

Je kunt een cadeau meenemen naar de gevangenis, maar dit moet je wel van tevoren melden aan de jarige job. Een gedetineerde moet namelijk zelf aangeven wat er voor hem of haar wordt meegebracht. Een verrassing is je cadeau dus niet, maar dit maakt het niet minder leuk om wat mee te nemen.

Houd er wel rekening mee dat je niet zomaar alles mee mag nemen naar de gevangenis. De volgende zaken zijn verboden:

 • Drugs.
 • Alcohol.
 • Jassen, vesten en blazers.
 • Tassen.
 • Hoeden en petten.
 • Zonnebrillen.
 • Rookwaren.
 • Piepers, telefoons en camera’s.
 • Portemonnees.

Wil je zeker weten dat jouw cadeautje door de controle heen komt? Neem dan contact op met de inrichting en geef aan wat je cadeau wil geven. Zo kom je er vanzelf achter of dit wel of niet mag.

Een verjaardag vieren met eMates

Jarig zijn in de gevangenis is – ondanks de mogelijkheden om een verjaardag te vieren – toch heel anders dan thuis. Wij kunnen je helpen om de verjaardag toch een beetje feestelijk te maken.

Met eMates kun je berichten naar de gevangenis sturen. Dit doe je gewoon via e-mail. Met onze fotoservice is het zelfs mogelijk om hier een leuke foto bij te doen. In de gevangenis wordt jouw bericht uitgeprint en naar de gedetineerde gebracht. Zo komt jouw verjaardagswens snel en gemakkelijk bij de jarige aan. En wil de jarige op jouw berichtje reageren? Dan is dit geen probleem. eMates heeft namelijk ook een antwoordservice.

Wil jij jouw jarige dierbare verrassen in de gevangenis? Schrijf je dan in voor eMates en stuur een leuke verjaardagswens.

Waar kan eMates je bij helpen?

Met eMates kom je dus snel in contact met een familielid, vriend of vriendin. Dit stelt jou in staat om contact te hebben met een gevangene zónder dat je direct op bezoek hoeft. Is dit wat je wilt? Dan is eMates een goede reden om dit op te pakken. Waarom je kiest voor het gemak van eMates?

 • Een bericht dat je stuurt wordt vaak dezelfde dag nog bezorgd bij een gevangene.
 • Ieder bericht wordt versleuteld verzonden en is dus niet zomaar door iedereen te lezen.
 • Je betaalt slechts een klein bedrag voor het versturen van een e-mail en/of foto.

Contact met eMates?

Heb je een vraag? Stel je vraag gerust door contact met ons op te nemen!

Contact opnemen

Liever direct inschrijven? Meld je nu aan!

Gerelateerde informatie

Op de website van eMates vind je een kennisbank met tientallen relevante artikelen die antwoord geven op je vragen:

Heb je deze artikelen al gelezen:

Over de schrijver
Reactie plaatsen

null   null  null