Verschil huis van bewaring, gevangenis en detentiecentrum?
18 december 2020 

Verschil huis van bewaring, gevangenis en detentiecentrum?

Word jij of een van je familieleden, kennissen of vrienden verdacht van een misdrijf, dan kom je in een huis van bewaring, gevangenis of detentiecentrum terecht. Dat zijn in feite drie verschillende namen voor plaatsen waar je achter tralies zit. Toch zijn er een aantal grote verschillen.

De meeste mensen weten wel wat een gevangenis is, maar hoe het precies zit met een huis van bewaring of detentiecentrum is meestal wat minder duidelijk. We leggen je graag uit wat de verschillen precies zijn, maar ook hoe je snel weer in contact komt met je gedetineerde vrienden of familie.

Wat is een huis van bewaring?

Een huis van bewaring is een plek waar verdachten wachten op het oordeel van een rechter. Wanneer jij, een vriend of familielid in een huis van bewaring zit, dan betekent dat niet direct dat hij of zij schuldig is. Een rechter bepaalt dat op een later tijdstip. Meestal word je na je aanhouding eerst tot maximaal drie dagen op het politiebureau vastgezet. Als deze tijd voorbij is, ga je in eerste instantie voor maximaal 14 dagen naar een huis van bewaring, ook wel voorlopige hechtenis genoemd.

Deze voorlopige hechtenis duurt maximaal 90 dagen. Al die tijd ben je wel verdachte voor het misdrijf dat je vermoedelijk hebt gepleegd, maar dus nog niet schuldig bevonden en ook nog niet veroordeeld door een rechter. Toch betekent een verblijf in een huis van bewaring wel dat je tijdelijk geen vrijheid meer hebt.

Verschil huis van bewaring, gevangenis en detentiecentrum?

Wat is een gevangenis?

Een gevangenis is een plek waar je terecht komt als je door een rechter tot een gevangenisstraf bent veroordeeld. Dat betekent dus dat jij, een vriend of familie schuldig is bevonden voor een strafbaar feit. Het doel van een gevangenis is ten eerste dat je er je straf uitzit. Tijdens je gevangenschap mag je niet meer vrij aan de maatschappij deelnemen.

Daarnaast is de gevangenis bedoeld om na de straf weer op een normale manier naar de vrije wereld terug te gaan. Het is de bedoeling dat je op het rechte pad blijft en een nieuw leven opbouwt. In de gevangenis krijgen gedetineerden veel ruimte om te werken, een opleiding te volgen en is er ruimte voor therapie.

Wat is een detentiecentrum?

Een detentiecentrum kun je zien als een tijdelijk huis van bewaring. De detentiecentra in Nederland zijn speciaal opgericht om drugskoeriers en illegaal in Nederland verblijvende buitenlanders vast te houden. Je zit er wel echt in een cel, maar bent nog niet schuldig bevonden.

De rechter beslist op een later tijdstip over je zaak. Je komt bijvoorbeeld in een detentiecentrum terecht als je op het vliegveld gepakt wordt als drugskoerier (bolletjesslikker) of ontdekt wordt dat je zonder verblijfsvergunning in Nederland verblijft.

Wat zijn de grote verschillen?

De grote verschillen tussen een huis van bewaring, een detentiecentrum en een gevangenis zijn dat je in een huis van bewaring en een detentiecentrum nog niet veroordeeld bent. Je bent nog in afwachting van je veroordeling. Een gevangenis is een plek waar je terechtkomt nadat je door een rechter schuldig bent bevonden. Op dat moment weet je ook hoe lang je moet zitten.

Zit je momenteel in een huis van bewaring of gevangenis? Of mis je iemand die juist in zo’n instelling zit? En wil je als gevangene contact met de buitenwereld, of als buitenwereld met de gevange? Maak dan kennis met eMates.

eMates maakt het mogelijk om op een eenvoudige manier in contact je komen met je gedetineerde vrienden of familie. eMates is een online berichtenservice, waarmee je rechtstreeks een bericht naar een huis van bewaring of gevangenis stuurt. Daar wordt jouw bericht geprint en naar de gedetineerde gebracht (gevangenen hebben namelijk geen toegang tot een computer om mail te lezen).

Hij of zij kan meteen antwoorden op jouw brief. Zelfs het meesturen van foto’s is mogelijk. Stuur je ‘s ochtends een bericht? Dan wordt het meestal dezelfde dag nog bezorgd. Zo heb je altijd snel contact. Wil je het ook eens proberen? Schrijf je dan gratis in voor eMates!

Contact met eMates?

Heb je een vraag? Stel je vraag gerust door contact met ons op te nemen!

Contact opnemen

Liever direct inschrijven? Meld je nu aan!

Gerelateerde informatie

Op de website van eMates vind je een kennisbank met tientallen relevante artikelen die antwoord geven op je vragen:

Heb je deze artikelen al gelezen:

Over de schrijver
Reactie plaatsen

null   null  null