Word je veroordeeld voor een strafbaar feit, dan zijn er in Nederland verschillende manieren waarop je bestraft kunt worden. Hechtenis en een gevangenisstraf zijn er daar twee van. Deze twee worden vaak met elkaar verward, dus hoe zit het precies? Wat is het verschil tussen deze twee straffen en wanneer krijg je welke straf opgelegd?
Wat is een gevangenisstraf?
Een gevangenisstraf breng je door in de gevangenis. Dit is vaak een groot complex met verschillende voorzieningen. Er zijn bovendien gevangenissen met verschillende beveiligingsniveaus. Afhankelijk van je misdrijf en het gevaar voor jezelf of de omgeving word je op een afdeling geplaatst die de juiste beveiliging biedt.
Een gevangenis heeft aanzienlijk meer voorzieningen, die je moeten helpen om je leven weer op te pakken na het uitzitten van de straf. Je kunt werken, opleidingen volgen en krijgt persoonlijke begeleiding.
Hoelang is een gevangenisstraf?
De lengte van een gevangenisstraf kan sterk verschillen. Krijg je een tijdelijke gevangenisstraf opgelegd? Dan varieert de lengte van een dag tot vijftien jaar. Tijdelijke gevangenisstraffen kunnen ook verlengd worden naar maximaal dertig jaar wanneer je:
- Meerdere strafbare feiten pleegt.
- Terroristische misdrijven pleegt.
- In herhaling valt en opnieuw een straf moet uitzitten.
- Een bepaald beroep hebt dat het strafbare feit erger maakt.
Naast tijdelijke straffen is er ook de levenslange straf. In Nederland is deze ook daadwerkelijk levenslang. In sommige gevallen kan een rechter ervoor kiezen om een gevangenisstraf van dertig jaar te geven in plaats van levenslang.
Wat is hechtenis?
Hechtenis is wel vergelijkbaar met een gevangenisstraf, maar vindt niet in een gevangenis plaats. Je vrijheid wordt ontnomen en je moet een bepaalde tijd in hechtenis doorbrengen. Dat doe je in een huis van bewaring. Dit zijn vaak sobere cellencomplexen waar geen dagbesteding of mogelijkheid om te werken is. Ook sportvoorzieningen zijn er niet tot nauwelijks. Je hebt dus minder voorzieningen en mogelijkheden om je te ontwikkelen wanneer je in hechtenis zit.
Hechtenis moet niet verward worden met voorlopige hechtenis. Dit zit je ook uit in een huis van bewaring, maar is de periode waarin je wacht op de uitspraak van de rechter. Hechtenis is juist een straf die wordt opgelegd nadat je veroordeeld bent.
Hoelang mag je in hechtenis blijven?
De lengte waarin je in hechtenis blijft varieert van een dag tot maximaal een jaar. Dit gaat dus altijd om relatief korte straffen. Het is in sommige situaties mogelijk dat je langer dan een jaar in hechtenis verblijft. Dit wordt dan maximaal tot een jaar en vier maanden verlengd. Dit gebeurt alleen in uitzonderlijke gevallen, bijvoorbeeld wanneer je:
- In herhaling valt en daardoor een langere straf moet uitzitten.
- Een bepaald beroep hebt dat het strafbare feit nog erger maakt.
- Meerdere strafbare feiten pleegt.
Wanneer krijg je hechtenis of een gevangenisstraf?
Er zit duidelijk een verschil tussen een gevangenisstraf of in hechtenis moeten verblijven. Een gevangenisstraf is vaak langer en de begeleiding is intensiever. Dat verschil wordt vooral veroorzaakt door de reden waarom je veroordeeld wordt. Heb je een overtreding begaan, dan heb je een licht strafbaar feit gepleegd. Dit wordt dan ook lichter bestraft, waardoor je meestal in hechtenis wordt geplaatst.
Heb je een zwaar strafbaar feit gepleegd, dan is een zwaardere straf ook terecht. In dat geval kom je in een gevangenis terecht. Je verblijft hier meestal langer en ontvangt meer begeleiding om de kans te verkleinen dat je later nog eens in de fout gaat.
Contact met eMates?
Heb je een vraag? Stel je vraag gerust door contact met ons op te nemen!
Liever direct inschrijven? Meld je nu aan!
Gerelateerde informatie
Op de website van eMates vind je een kennisbank met tientallen relevante artikelen die antwoord geven op je vragen:
Heb je deze artikelen al gelezen: