Of een strafbaar feit een overtreding of een misdrijf is, wordt door de wet bepaald. Maar wat is nu het verschil tussen een misdrijf en een overtreding? Een overtreding zijn wat je ‘lichte’ vergrijpen kunt noemen, waarbij een misdrijf ‘zware’ vergrijpen betreffen. Denk bij zware vergrijpen aan bijvoorbeeld een overval, diefstal of moord, maar ook deelname aan het verkeer onder invloed van alcohol en handel in drugs vallen onder zware vergrijpen. Lichtere strafbare feiten zijn bijvoorbeeld verkeersovertredingen, op verboden terrein lopen of openbaar dronkenschap.
Wat gebeurt er wanneer je een overtreding begaat?
Bij een overtreding krijg je vaak een boete en moet je een bepaalde som betalen. Wanneer de politie een overtreding heeft geconstateerd bij een organisatie kan zij een bericht sturen aan Justis. Justis is een zogenaamde ‘screeningsautoriteit’, die de betrouwbaarheid van personen en organisaties beoordeelt. In dit geval besluit Justis of er een waarschuwing, een boete of intrekking van een vergunning als maatregel zal worden genomen.
Wanneer je een overtreding hebt begaan in het verkeer, zul je de boete vrijwel altijd direct ontvangen. Nadat het bedrag betaald is, is de situatie afgerond en hoef je niets meer te doen. Ben je het echter niet eens met de boete die je hebt gekregen, dan kun je beslissen om voor de rechter te komen en jouw standpunt uit te leggen. De rechter zal dan beslissen of jij in jouw gelijk staat of niet. Is dit niet het geval, dan zul je de boete alsnog moeten betalen.
Overtredingen en strafblad
Overtredingen komen niet per definitie in het strafblad terecht. Dit gebeurt alleen wanneer er een zaak is geopend en een beslissing is genomen, bijvoorbeeld wanneer er een strafbeschikking (een door de rechter bepaalde straf) is opgelegd. Overtredingen worden gemiddeld vijf jaar in het strafblad bewaard, tenzij een taakstraf is opgelegd: in dit geval is de termijn tien jaar.
Wat gebeurt er wanneer je een misdrijf pleegt?
Wanneer de politie vermoedt dat jij een misdrijf hebt gepleegd, word je aangehouden en moet je naar het politiebureau. Vervolgens zul je zo snel mogelijk worden voorgeleid aan de officier van justitie, waarbij je maximaal zes uur vast mag worden gehouden voor onderzoek. Hierbij tellen de nachtelijke uren, tot negen uur in de ochtend, niet mee. In deze tijd zul je door de politie verhoord worden. Je hebt daarbij het recht om te zwijgen: de politie is verplicht om jou hiervan per direct op de hoogte te stellen. Daarnaast mag de politie geen druk uitoefenen om jou een bekentenis te laten afleggen.
Je kunt een advocaat inschakelen. De politie zal tevens vingerafdrukken nemen, foto’s nemen (voor-, zij- en achterkant) en jouw lichaamsmaten opmeten. Na het verhoor zal de politie jou weer laten gaan en een proces-verbaal (verslag) opstellen. Dit verslag wordt naar de officier van justitie gestuurd, welke het besluit neemt of er een vervolging plaats zal vinden of niet. Dit gaat niet altijd even snel: soms heeft de politie meer bewijsmateriaal nodig om tot het besluit van een vervolging te komen of gebeurt het omdat getuigen moeten worden verhoord.
Misdaden en strafblad
Ben je ouder dan twaalf jaar, dan krijg je in Nederland bij het plegen van een misdaad altijd een strafblad. Misdrijven worden minimaal twintig jaar in het strafblad bewaard en kunnen, afhankelijk van de situatie, tot dertig of zelfs tachtig jaar in het strafblad blijven staan, bijvoorbeeld in het geval van moord of zedendelicten. Afhankelijk van de ernst van de misdaad wordt bepaald hoe lang deze gegevens bewaard zullen worden en altijd kunnen worden opgevraagd door derden.
Contact met eMates?
Heb je een vraag? Stel je vraag gerust door contact met ons op te nemen!
Liever direct inschrijven? Meld je nu aan!
Gerelateerde informatie
Op de website van eMates vind je een kennisbank met tientallen relevante artikelen die antwoord geven op je vragen:
Heb je deze artikelen al gelezen: